aku-dan-photography

Sunday, December 8, 2013

D' PUTERA INN Hotel Lumut part 2

D' PUTERA INN Hotel Lumut part 2

Selepas 1 jam lebih kurang aku sampai ke hotel D' PUTERA INN. Kawan lama aku yang bernama Mohd Jeffries Ariffin telah pon berada di sana bersama anaknya comel... Dia menyerahkan resit booking tempohari.

Aku ke kaunter dan disapa mesra oleh seorang lelaki. Rupanya dia yang handle bahagian bilik2 ni semua.  Teringat aku dolo, yang jaga bahagian penerimaan tu perempuan, berbudi bahasa dan berparas rupa. Tapi tak mengapalah, asal dapat bilik yang memuaskan hati...dah kira memadai. Aku bayar semua sekali, berjumlah rm180 untuk satu malam. Dia menyerahkan kunci bilik dan menunjukkan tangga untuk ke bilik yang bertingkat 2. Lift katanya dalam proses baik pulih. Dan dia memaklumkan bahawa esok time check out.

"Encik masukkan je kunci dalam kotak kunci udah"
*memang betul... tiada sapa yang berada di kaunter.. aku masukkan kunci dan terus keluar.  Pelik. Resit pun tak dibagi.

Aku tidak terus ke bilik hotel tetapi keluar bersama kawan lama aku... kami menikmati hidangan tengahari di sebuah restoran mamak berhampiran simpang masuk ke Teluk Batik. Manakala wife aku dan danny, mereka, aku tinggalkan di dalam bilik hotel. Mungkin mereka nak dapatkan feel lebih awal tinggal di dalam bilik hotel baharu D' PUTERA INN Hotel Lumut.

Durian Kampung Gajah

Durian Kampung Gajah

Sabtu 7hb Disember 2013. Hujan lebat tidak mematahkan semangat aku untuk bercuti di D' PUTERA INN Hotel Lumut seperti yang aku ceritakan di bawah.

Selepas bersarapan di Shamli Bistro Tapah, aku memulakan perjalanan. Wife dan anak aku macam biasa telah aku lengkapi dengan jalur lebar celcom wcdma sepanjang jalan. Mereka perlu menjaga haiwan-haiwan, hotel dan juga pokok - pokok alam maya. Manakala aku, seperti biasa akan menggunakan foursquare untuk meng check in tempat-tempat yang aku berhenti dengan niat baik dan dengan besar harapan aku dapat jadi mayor foursquare.

Setelah melepasi pekan kg gajah dan nak sampai ke jambatan yang bawahnya sungai Perak. . Betul-betul di simpang tiga tu ada replika durian. .. Besor betoi!

Epilog: kami sekeluarga dah terlepas satu musim durian so musim kedua ni aku dan wife dah set nak makan durian kg gajah memadangkan perjalanan kami ke lumut akan melalui kg gajah yang tersohor dengan duriannya!

Setelah melepasi jambatan kg gajah, aku dapati gerai yang biasa aku singgah tutup jadi gerai selepasnya menjadi pilihan. Terdapat beberapa biji durian on display. Aku, Danny dan wife berasa geram betoi melihat KING yang dalam keadaan  melambai-lambai mintak dihidangkan. 

"Lu takat tengok saja ta memberi makna. Ada berani kasi hantam sama wa kaw2.... lu angkat parang kasi tetak ini badan... lu jantan ma... takkan ta berani sama wa! Duri pon lu takot ka bro... kamon la.... "

Kalau Tamar Jalis berdialog dengan Jin maka aku terasa aku sedang berdialog dengan KING of fruits. Aku tercabar. . sangat tercabar.

Aku memandang telus mata penjual durian dengan penuh rasa amarah setelah dicabar oleh durian-duriannya yang kurang sopan. Dengan nada yang tegas dan berkeyakinan;

" Encik, pilih yang besor skali tu... mintak bukak sekali ye.... kami nak makan sini"

Dalam banyak2 tu, kami bertiga hanya mampu habiskan 2 bijik jea..tapi isi dia.... peh... tebal, lemak dan berkrim. Yang buah yang kedua tu kurang sikit sedapnya...tapi takpe la.... janji sendawa durian. 2 bijik durian... harganya rm15...macam tinggi jea..... macam terkena jea....Tapi kira reasonable gak memandangkan harga rokok pon dah rm12.... kira aci le tu...

Setengah jam selepas tu, aku mula memandu kembali.

D' PUTERA INN Hotel Lumut

Hotel Putra Lumut ditutup sementara beberapa bulan. Aku tertanya tanya mengapa. Akhirnya baharu aku tahu.. hotel tu berubah tuannya... di bawah pengurusan baharu.

Tiba tiba wife aku bagi tau ikan bilis dah habis. Tanpa melengahkan masa aku menkontek kawan lama aku yang tinggal dekat Manjung sana supaya me riki hotel yang seperti di atas samada sudah membuka ataupun belum. Ini adalah rentetan selepas aku menge call no talipaon Hotel Putra Lumut dan ada lelaki perkasa menjawabnya.. No talipaon yang enche dail tadi tu suda tarak dalam perkhidmatan. .. berulang kali sehingga aku kelemasan.

Kawan aku yang bernama Mohd Jeffries Ariffin mewasap aku... Big, mike bernasib baik... tinggal last 2 bilik je lagi... kalau awok lewat 5 minit 4 saat, pasti mike tak merasa tinggal di hotel baharu yang dikenali sebagai... D' PUTERA INN Hotel Lumut. Aku berasa sangat ghairah apabila mendengar nama D' PUTERA INN Hotel Lumut .. sedap nama tu... ada unsur - unsur penambahanbaikan. Aku pasti setelah beberapa kali aku tinggal di Hotel Putra Lumut selama beberapa tahun keadaannya akan lebih baik di bawah pengurusan baharu....

Tuesday, December 3, 2013

To work to earn a living

Cars slowing down and from a distance I saw this big thingy slowly made it's way.

I saw a man handling his bike carefully. The bike was full with cans. There was a big plastic bundle beside him which was taller than the rest who followed behind. I knew it was not easy to control it.
.
Then at the traffic lights, I was right behind him. I couldn't see his face as he kept on looking at his bundle. The light turned green, slowly he made his way.  At that exact moment. .. I began thinking. .. if I'm at his place.... will it change of what I'm today? I wonder.

Monday, December 2, 2013

Disney Frozen at LFS KAMPAR

A few months ago, three of us glued to the screen. It was a short teaser from a movie,  Frozen. A scene between a cute snowman and a deer or a moose, I'm not sure which one but it was fun.

So last Thursday we went for the movie,  Frozen. The story was great with  such good songs and graphics.  My wife and Danny enjoyed themselves very much but for me... because of the singing.. It's killing me slowly until it's finished. Maybe that type of movie didn't suit me well but I did remain until the end. After all it was my family quality time. I wonder of all the movies (mostly animations) because of that.

Frozen was simple and light enough for everyone..  It's predictable but I loved the last part. Actually I got it wrong when I assumed that the true love (usually by kissing) would save the princess. She was saved by... I think its better for all of you to watch it. Haha...

Thursday, October 31, 2013

Reserved for the story below!

Maybe when the blue moon appears I will continue.... Hick2!

Wednesday, October 23, 2013

10 dollars and two boys part 1

30 years ago... the weather was less smoke... dogs waggling freely on the street. Cats as usual could be seen at the ally. All outside food were allowed in the cinema even huff and puff too. Life was not easy yet people were at the same par and only a few were  able to be hole in one.

There, with shirts printed star wars and light saber mano o mano at the back, two boys were walking slowly and gazing at the buildings which surrounded them. They were amazed with all the beauties purely hand made by the locals. They read the sign from top to bottom. They hardly understood what was written on the big pillars but they did understand it was meant for good.

Earlier, their aunt gave them sapuloh ringgit (10 bucks) each to be spend freely as it was one of the boys birthday. That was a big number for them so they put it safely in their pockets.

They kept on chatting and exchanging suggestions to find the best way to spend their money and at last they both agreed. .. they would have something special.

Later, they stood in front of the billboard, Lido ( seperated by a parking space was Cathay) Now showing: Canon The Barbarian. The poster was so huge that it stunned them for a while. How come the man could have a body like that and the women were less covered? They started to think.

They nodded their heads. Its the sword. It was so big and only a strong man could handle it. They didn't make any remarks on the women less covered. The boys, one is 8th while the other is 10th.
"We should see them" remarked  one of the boys. That was it. The special one for my birthday.

Before they began to take their first step. Something caught on their attention.  Its not the seeing but smelling. The aroma was so tempting that their mind was getting confused whether to follow their eyes or surrender to the nose but this time, the stomach won.

To be continued. ..

Tuesday, October 15, 2013

First hari raya without my grandmother.

It has been one month since my grandmother passed away. Usually by this time I would be by her side, listening to her story.

after all these years, I realise tonight I am all alone,left by her memory. she took care of me for 40 years. I love her and miss her the most.



Sometimes, words can't replace the feeling that you keep closely in your heart

Friday, May 17, 2013

HAPPY TEACHER'S DAY

HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Sunday, March 24, 2013

Tapah got carnival

It was 2 days carnival. Astro Belia, I forgot the theme. I went there ( Tapah Mini Stadium) in the afternoon so there were less people and empty booths too.

I met a friend and he told me there will be a concert with popular singers entertain the crowds. I looked up the sky and it was dark. I thought, it is going to rain...

I walked to a booth and I saw broadband modems. Getting interested with MiFI modem, I asked the salesgirl which looked nice in blue T-shirt. The first word came out from her mouth, killed my wish instantly.

"Uncle"

The conversation didnt last long.

I didnt go for the concert as it was not my cup of tea. But tomorrow there will be a song competition and I give a thought to snap a few pictures, practising my photographic skills.

Its 2 am... time to talk softly to my pillows...

Haih.... "uncle" youngsters nowadays are getting better and better.... with their eyesight!

Thursday, March 21, 2013

SPM 2013 AND SPM 1989

Tomorrow is a big day for those who sat for Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM). They will be getting their result. I'm sure most of them are restless. . Unable to sleep well. Butterfly is in the stomach.  Fluttering all over them inside  out I can sense.

Some will cry for joy and many will cry for the unexpected result. Whatever the choice is.. its all done. We just have to wait and let the press do their job.

Because of that spm... it clicks my mind to share the story of me sitting for the same exam way back 14 years ago.....

Once I had finished my spm, I returned to my hometown. 

Damn... im sleepy. .. cant continue...
Need to sleep....

  

Sunday, March 17, 2013

Samsung Galaxy Grand

Yup, I bought myself a samsung galaxy grand... running with 2 simkads. Im getting connected with this very world. 5 inch display with jelly bean what else could one ask for! Its like having samsung s3 combined with samsung note 2 together.....

The size suits well in your palm but I still need two hands for texting... hehe..

2 days after I bought my samsung galaxy grand...... Samsung launched another new product... Samsung Galaxy S4...

Damn.

Friday, March 15, 2013

My son, he is nine

14 March is my son's birthday.  This year he is going to be nine and actually was.

We bought a medium size cake, a chocolate cake to be precised. And a box which was wrapped in a simple way.

A birthday song and kisses on cheeks.  We wished him a very happy birthday. It was a simple celebration for three of us. 

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...