aku-dan-photography

Wednesday, August 31, 2011

Funny face



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Dah besar danny



Mengah gak aku nak angkat....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Hari raya



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Sambil memerhati kehijaun



3 beranak memerhatikan apa yang terbentang....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Berjalan berdua



Danny dah lepas ke depan...

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Entri hari raya



Posting akan datang pasal raya sebab hari raya sebulan.

Pagi raya aku mintak tolong adik ipar shoot gambar kami first raya. Lokasi di Taman Malaysia Tapah.

Tema hijau..mesra alam. Dengan kemahiran yang ada, aku tunjuk ajar sedikit sebanyak kat adik ipar aku.

Pandai gak dia menembak!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Tuesday, August 30, 2011

Sempat bermain ngan danny



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Puasa 29 kete wat lawak



Elok tengahari, orang umah call, katanya kete takleh setat... adoi...tengahari lak tu... time merbahaya untuk aku banyak bergerak.

Aku tiba ngan kancil..skali ngan pomen. Rupanya distributor api dah kondem.. mujor le orang umah aku sangkut bukan kat pekan tapah yang jammed dek orang nak balik kg.

Ganti baru... enjin dah boleh setat... semua skali kena le rm260... terbang kat pomen..... haih, larik bajet ckit tapi syukur orang umah tak apa2.....

Kebetulan kat situ ada kedai capati...peh tengah2ari kena capati..sedap gak! Hehe tapi iman aku masih kuat....

Esok aku nak claim rm30 kat orang umah sebab dia dah janji nak kasik kalau aku puasa penuh...... dan mmg penuh puasa aku kali ini. Alhamdulillah, aku bersyukur.

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Monday, August 29, 2011

Sahur terakhir ke 29



Ada beberapa minit lagi untuk makan2, minum2 dan penting skali ngembut2!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Puasa ke 28 dan pengorbanan orang rumah



Hari ni aku berbuka di rumah parents orang umah aku, meriah sebab dah mula ramai.. danny pun suka sebab sepupu2 nya melayan dia.

Puasa kali ini, kreditnya aku berikan kepada orang rumah kerana tak pernah jemu memastikan danny dan aku berpuasa.. kagum aku lihatnya bangun seawal pagi menyiapkan sahur, kami  tau makan je....

Dan puasa kali ini adalah puasa yang paling2 mengetest aku... kiranya kalau aku dapat habiskan esok bermakna puasa full le aku....sebelum ni, ada je tertinggal.... macam2 le ujian... pedih perot la...gestrik la...tapi kali nie  takde lak gestrik... pelik gak... kalau hari biasa, jam 11 pagi dah mula rasa pedih2 perot.

Cumanya kali ni aku kesal ckit sebab tak dapat bersama orang rumah ke bazar ramadhan selalu... boleh dikatakan aku banyak tido time balik kerja... sungguh, aku tak larat la.... kepala aku tingtong je memanjang...aku rasa tahap gula aku rendah sangat....  dan bila aku letak je  pala... katala dalam kul 2pm...sedar2 dah kul 6pm... hari2 camtu....

Aku dapat kurangkan dalam 1 inci je pinggang kali ni.... takat tu je mampu..

Tahun depan aku akan cuba lagi kurangkan tido petang time puasa...mungkin aku ambek upah jahit langsir atau sembat bling2 kat baju.... kot2 boleh ngelakkan aku dari tido petang...

Sekali lagi aku ucapkan berbanyak terimakasih kat orang rumah.... you are the best...

Selamat berpuasa hari ke 29!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Friday, August 26, 2011

Puasa 25 terforgot



Puasa ke 25, aku terlupa satu function.. function berbuka di sekolah..

Aku dah charge bateri kamera sebab aku official photographer majlis tu... tapi malangnya aku lena diulit intan.

Balik dari skolah, macam biasa aku ngantuk betul... sampaikan masa drive aku rasa macam dah lari je kete ke tengah... siyes... aku risau.

So, balik2 aku lena jap... dalam kul 2pm aku letak pala... sedar2 dah kul 7.20 pm..gaw2 aku lena.... time bebuka, aku baru teringat function tu.... dan orang umah aku pun terlupa juga.... yang ingat cuma danny tapi dia tak info lak.....

Kebetulan pula aku agak stress.... mungkin tekanan kerja...ataupun tahap nikotin yang agak kritikal... tapi mood aku mmg tak baik...leh tahan gak la aku marah bebudak tadi...jarang2 aku marah tapi entah la... nak kata piyed, rasanya takde.... dah check, kering..ahakz.

Dan yang paling aku terkesima, hari ni aku berbuka ngan meegi (nasik ada tapi tak berselera), sian aku tengok orang umah dan danny.... tapi nak wat camne..aku betul2 tak sedar......

Puasa kali ni benar2 mengetest kesabaran orang rumah aku, aku dapat rasakannya.....

Selamat berpuasa hari ke 26



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Thursday, August 25, 2011

PUASA KE 24 ,15 TAHUN KERJA DUIT RAYA SINGGIT



Aku dah kerja 15 tahun dalam dunia pendidikan. Dah beribu anak murid, nama mereka pun dah mula tak berapa  ingat....

Tapi hari ni adalah kali pertama aku dapat seringgit terselit dalam kad raya budak darjah 3, bagi kat aku... ahakz, tak pernah aku terpikir.... mmg aku surprise sesangat.....

Dan budak yang bagi ni pon antara budak yang aku aim tiap kali ke kelas sbb gemor bercakap.... walaupun dari segi akademik agak sederhana tetapi kemahiran berbahasa dia dalam bahasa inggeris mmg baik.

Esok, aku kena carik gak kad raya untuk balas balik... sbb rata2 yang kasik aku kad raya dah tulis.....

"PECAH KACA PECAH GELAS, SUDAH BACA HARAP BALAS"

selamat berpuasa hari ke 25.. dah dekat nak raya tu!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Wednesday, August 24, 2011

Makan tat


 Adobe Photoshop Express Photos 

sahur.....



Kulop ludin

Puasa ke 23 SOP EKOR



Ya... sop ekor... sapa tak tau kelebihan sop ekor nie.... mengibas2 je lepas makan.... tapi aku pon tak tau le apa yang bestnye.. potongan ekor ada le 3/4 kerat...dah tu bukan banyak isinya.. sekomik je... sup nye pon danny yang habiskan (dia gemor sop + nasi putih) dan aku makan 3 potongan, manakala lagi satu aku kasik kat kucin...hampeh, kucin pun tak endak!

Hari ni aku berbuka luar... tapi dalam kul 5.30 ptg aku terlena lak... kemudian dalam 6.30pm.. danny tanya aku... "bapak nak meegi tak?" Ahakz...  terus aku terjaga... orang umah dah ready nak masak.... peh, tak sanggup aku tengok dema berdua termasuklah aku berbuka meegi... bukan tak syukur tapi aku masih mampu menghargai betapa gigihnya danny berpuasa.... ngalahkan aku yang taim tengahari je mule pening2... rasa nak tido je...( mmg tido pon)

Aku dah kira2, sebahagian gaji aku habis ngan makan.... ada le sikit2 habis ngan gejet2... ahakz.... makan untuk hidup.... itu mmg fakta!

Cumanya aku tak berapa kuat makan la nie... tadi..nasik pun tak bertambah.. ( popia ada lagi bawah tudung... jap2 aku gi makan dolo nanti basi lak... 2.09am)

2.23am... dah makan.. 2 popia ngan 2 ketoi cucor.. tak baik membazir.. amalan seton tu.. aku tak endak amal amalan seton..bedosez!!!

Esok, tak pasti apa menu berbuka... biasanya aku tanya anak murid aku..dema tu kreatif pasal bab2 menu nie... dan sementara dema bagitau..aku nampak dema telan ayor lior tujuh lapan kali..kikiki! Aku gemor ngusik2 dema time puasa bercerita pasal menu2 nie...dan mereka pun ternanti2 bulan puasa kerana pasti SIR dema akan bercerita menu2 yang menyentap jiwa.... (bila taim aku masuk kelas, entah rumah sapa lak menggoreng...baunya menghiris napsu aku dan budak2) kikiki... sama2 bertakung ayor lior!!!

2.32am... masa untuk tido....

Selamat berpuasa untuk hari ke 24...



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Tuesday, August 23, 2011

Hari ni dok umah



Hari nie aku cuti.

Body tak berapa sihat... tinggal le aku ngan danny berdua......

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Petua Ubat sakit sendi lutut



Ubat Sakit Sendi Lutut

Bagi anda yang sering kali mengalami masalah sakit lutut, cuba amalkan petua ini. Anda hanya perlu mengamalkan makan sayur bendi yang telah dicelur. Ini kerana, lendir bendi dipercayai boleh menambah cecair di dalam lutut.

Dapat dari FB farieth ismeth

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Beraya di tapah



Tahun nie seperti 8 tahun yang lepas, aku  akan beraya  di tapah dulu... kg orang rumah dah agak petang ckit aku akan ke ipoh... dah jadi rutin macam tu.

MOU ngan orang rumah memudah kami menyambut hari raya... so selamat le pinggan mangkuk dari terbang merata2..

Isu balik kg "siapa" memang sensitip...  tiap2 tahun pasti ada yang memuncung.. takleh dielakkan. Kalau diukur muncung tu, maka burung kasawari pun kalah...hatta itik kat lombong kampar pun takleh challenge!

Orang rumah aku tak kisah raya kat mana dulu... dia orait je, cuma aku yang bagi advantage pada dia... bagi dia seronok berkumpul ngan adik beradik dia... kegembiraan dia adalah kegembiraan aku juga.

Tak dinafikan pasti ada sedikit perasan sayu terutama pada malam sebelum raya... aku bertemankan astro, berkumandang takbir raya 24jam... sabitkan aku ni lelaki jadi payah air mata nak ngalir... kalau pempuan mesti udah sembab bijik mata...basah lencun le kot.

Aku bersyukur, walaupun aku ni takde "adik beradik/parents" macam orang lain , aku masih tetap di hati orang rumah dan anak.. hari2 aku berhari raya bersama mereka....

Kepada pengunjung blog  yang tersampai ke sini  dengan hajat mencari cerita MONA GERSANG , selamat hari raya.... memang takde cerita panas tu kat sini (yang asa adalah catatan kenangan aku)... adeh la.... cete tu pon tak best... MONA GERSANG tu pon dah menapouse...udah tua!

Selamat beribadat di bulan puasa..... Anda berhak mendapat pahala yang terbaik!



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Monday, August 22, 2011

Puasa ke 21 nasik lemak



Berbuka kali ni dengan nasik lemak, rasa puas sangat... tersandor aku lepas makan....

Sebenarnya dari puasa ke 15 aku teringin makan nasik lemak selepas berbincang menu  berbuka di tempat kerja... cumanya aku tak info2 orang rumah sbb time tu dia kerja... aku tau dia letih, balik kerja dah lewat petang  dan jarang aku mintak dia masak apa2. Namun kalau aku mintak tu bermakna aku mmg teringin sangat! Tapi danny lak selamba je kalau nak makan, main order je, dia ingat mak dia  tu sapa... aku pun tak wat camtu kat orang rumah ... jeles gua!!!

Tido kali ni, idak le aku ngigau gigit2 bantal peluk sebab dah dapat makan nasik lemak.... idak kalu tiap kali bangun tido terasa kekabu lekat celah gigi udah macam jebon makan ayam....

Sahur untuk puasa ke 22 (jap lagi), aku layan nasik lemak... harap2 idak le aku nguap2 macam beruang koala, pagi esok bile krojea nanti!

Selamat berpuasa hari ke 22.....

*tenkiu ayang........

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Sunday, August 21, 2011

Roti canai banjir



Sempat aku makan taim ngeteh aritu.....

Best kalau pekena pagi2!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Puasa ke 20 pizza hut giant ipoh



Sabitkan rumah opah aku dekat je ngan giant sunway city maka giant ni dah kira macam berjodoh le ngan aku walopon aku jarang sopping kat dalamnya....

Kat sini ada pizza hut, danny teringin nak makan pizza so kami berbuka ngan pizza, dan yang betulnya danny sorang balun gaw2... aku makan nasik briani karat besi,olio spageti manakala orang umah makan spageti ngan bebola apentah...

Pizza hut giant dah banyak kali aku sembor ayat2 power samada pekerja maupun manager dia... ada skali tu, aku order roti ginger.. bila aku tokak...peh, terasa macam aku ni branak tepi ladang gandum... rotinya tak bakar betul... aku panggil le satu mamat tu.. dia siap ajar aku bahawa roti ni resepi baru! Peh... baru kepala hangguk dia...ingat aku baru ke jejak kaki kat planet pizza nie... selepas aku bahasakan dia balik ngan siap aku snap gambar roti tu baru le dia gelabah  puyuh, nak replace roti baru...

Aku tolak sbb mmg style aku kalau dah keluar ayat2 cinta..kompom aku tak endak dah... sebabnya... macam2 benda dema boleh buat kat item yang direplace tu... marah sungguh rasanya sebab aku bayar ngan duit bukan ngan tisu muka.... (lastnya... dema idak kira harga roti tadi. Kiranya free... ) iskh, mmg patut pun..

Salah satu tip, kalau kita order makanan kemudian ada yang tak kena.. kita rilek dolo... habiskan mana yg ada kemudian baru kita komplain...  takyah le reordering lagi... kalau nak brutal ... pangkah terus kedai tu... pangkah dalam ati.... takyah susah2 beli marker pen nak pangkah kedai tu sebab dema boleh cuci balik...

Danny habiskan pizza saiz regular sorang2 dia je...manakala aku dan orang rumah cuma mampu bling2 mata... tak cukup sekeping untuk bertiga......

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Saturday, August 20, 2011

Baju raya danny



Kemudian kami ke greentown mall.... sebab orang umah nak belikan baju raya untuk danny, kaler hijo....

Patutnya tahun ni, tema kami kaler oren ala2 team belanda... tapi entah camne leh terlupa nak tempah awal2 maka terlebih suda masa menempah... so, tahun ni kami guna balik baju raya tahun 2009! Ahakz....

Walaupun dah 2 tahun berlalu... saiz kami tetap menten...berkat kesungguhan menitikberatkan aspek permakanan maka saiz kami gitu2 je... cuma danny je cepat tingginya... seluar 2009 dah jadi pendek kakinya....

Aku tak dapat masuk tempat parking di greentown tu sbb punye le banyak kete.. dari bahu jalan sampai le lubang2 idong greentown tu penuh ngan kete.... akhirnya aku parking kat area restoran simpang tiga....dari situ kami menapak.

Setelah penat mencari akhirnya dapat juga sepasang baju raya kaler hijo untuk danny pada harga rm49.00.... puashati orang umah aku.

Setelah dicampur, semua sekali dah rm370...untuk danny sahaja.... terasa duit sekarang ni dah macam duit pokok pisang waktu jepun jajah malaya!

Aku? Orang umah? Kami tahun nie, berbaju kelawar disulam bling2 le nampak gayanya!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Tiada saiz



Tak dapat aku rasa kehebatan ben 10 menggunakan aura bawahan disebabkan saiz mensemburui diriku ini!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Puasa ke 19 ipoh parade



Aku balik ipoh.. lepas berbuka,kami ke ipoh parade dengan tujuan mencari baju raya danny.

Ipoh parade,parkson grand...baju2 banyak yang original2 dan harganya leh buat tapir bukak mata luas2...peh!

Di sini ada satu bahagian BEN 10.... dari spenda sampai la ke slipar... so, mmg sesuai la dengan minat danny! Orang rumah handle baju ngan kasut... try sana,try sini... dapat le danny 2 helai baju, 2 helai suor ngan sepasang kasut... semua skali rm320!!! Peh... lagi skali peh... oleh kerana time tu aku mmg tak bawak duit banyak so orang rumah le bayorkan......

Aku try gak nasib kot2 ada le tshirt ke atau apa saja tapi... takde saiz sesuai...mmg tak pandai dema buat duit....

tangan tang dada,
mata ke atas....
sire kulop ludin

Friday, August 19, 2011

Puasa ke 18



Bagus bulan pose nie bila taim rehat, ustazah2 kat skolah aku wat program ngaji ramai2... jadi sejuk je suasana.. macam kat tanah rata.

Peluang ni juga bagus untuk danny sebab bukan senang nyuruh dia ngaji... aku leh ajar tapi elok le bagi kat professional...ahakz... bab2 agama takleh main2... kena berguru...

Aiseh, udah 2.30 pagi... aku takleh nak update lagi... kena tido...

Selamat bepose hari ke 19... (sedor tak sedor jea)

Thursday, August 18, 2011

Puasa ke 17 popia



Popia.. aku beli popia tapi popia kat tapah ni tak sama level ngan popia ss ali kat taman kanak2 ipoh... ada kurang banyak..... popia la nie biasanya di tabur ngan bawang goreng manakala popia ss ali, tabur ngan telor. ( tapi la nie... tak berapa mewah taburannya..)

Sedar tak sedar dah pun 17 hari kami berpuasa.... cumanya tahun ni aku kurang jejalan ke bazar ramadhan sbb orang rumah yang belikan lauk pauk manakala aku time tu masih tegolek golek ateh tilam..letih betoi puasa kali ni... aku kagum ngan semangat orang rumah aku... cukup sabar memastikan aku dan danny bepuasa walaupun kekadang aku story2 gak pedih perot ala2 gastrik..tapi orang umah dah janji nak kasik aku dan danny rm30 sorang kalau aku dapat abih pose 30 ari.... ya... rm30 tu... leh aku beli sijil simpanan premium mana tau dapat kete besar..leh kami satu famili ronda2 satu semenanjung.

Minggu ni aku balik ipoh, mungkin ambek kesempatan sopping baju raya danny...tapi lepeh berbuka la kot... baru  semangat ckit.... duit bonuz yang gomen kasik, aku kongsi2 ngan tokei kedai... tak pasti tokei mana le yg benasib baik.....

Lantai2 sopping kompleks akan lebih licin dalam seminggu dua akan datang, basah dek airmata tokei2 kedai yang sedih terharu mengenangkan barangan mereka yang semakin berkurangan...kasihan... aku kena berhati2 ketika berjalan.

Selamat berpuasa hari ke 18.

Wednesday, August 17, 2011

Mee goreng mamak



Scene nie mmg takde dalam mana2 CSI....

Jam 12.38 puasa ke 17 2011,

Muka siyes.

Ceminmata itam, helmet/cap tak bukak.

Kat tangan, plastik...ada ayor tin/kotak 3 perisa teh bunga atau laici..

"Mamak... bungkus mee goreng dua.... tauge takmo... mee kasik lebih... ayam... kasik potong taruk atas.... takmo pedas... *BUDAK PUNYA!!!"

* ulang 2 kali sambil beri penekanan 2 sukukata pertama.

(Ahakz..... suda la.... lu pegi simpan la modus lu.. satu malaya suda tau ma.....)

Selamat bepose.......

Durian



Hari ni aku makan durian, tak banyak.. 4 ulas je sebab bolan puasa lagipun aku tak berapa tahan ngan angin durian...medang je sendawa ateh bawoh... danny makan 3 ulas... aku tak kasi banyak sebab dia tak berapa sihat....danny ngan maknye sama taste... kalau durian, 2 beranak tu leh settle banyak biji.... senapeh je!

Masa aku ngajar di skolah atas bukit sana...bila time musim durian...peh, tak menang tangan menerima pemberian orang kampung... orang asli kat situ best.. dema tak lokek tambahan pula kita pun tak berkira tenaga dan wang ringgit.... biasanya durian2 tu le aku buat buah tangan bile balik ipoh...

(Eikon tak sejuk lak taim nie.... 16°C tak rasa apa..... leh bukak baju lagi... kompom le kena serbis....duit lagi...)

Durian kali ni diberi oleh kawan aku yang tinggal kat batu 14, jalan pahang.. cikgu azman namanya... kebun duriannya skeliling rumah... dan tiap2 tahun mmg aku paksa dia hantar... sedap2 duriannya... tenkiu man...

Dan dia ni, adalah salah sorang kawan bak kata orang... boleh senyum dan nangis sama2.. susah nak dapat kawan camtu... ada sorang lagi kawan aku camtu tapi dah tukar balik ke kedah.. cikgu sofi.... sapa2 dapat kahwin ngan dema nie mmg beruntung....

Dah kul 2.30 pagi.... aku tido dolo.. idak kalu payah nak bangun sahur....... salam.

Tuesday, August 16, 2011

Puasa ke 15 KFC TAPAH



Danny teringin kentaki, sabitkan dia puasa so aku turutkan juga  Kuat dia bepose dalam2 sesema tu.... kalau aku... ahakz!

Masa kat kaunter, aku teringat kes video mamat kitchen yang salat2 ayam kentaki kat tapak kasut tuh...peh selamba kodok tul.... mmg tak patut... tapi tu cete lama dan aku yakin kfc tapah, mmg bukan camtu... aku tengok dema semua bersih2 je perwatakannya..terutama kat 2 orang gegelz tadi tu...

Danny betul2 makan, mmg dia teringin betul makan kentaki.... aku kekadang risau gak... badan halus tapi mampu dia hadap macam2! Aku ngan orang umah makan biasa2 je, tak macam danny.

Esok puasa ke 16, danny tak ke sekolah sbb masih lagi kurang sihat.... aku kerja macam biasa....

Selamat berpuasa hari ke 16!

Monday, August 15, 2011

Puasa ke 14 tiada kek untuk aku



Patotnya time bebuka, aku akan makan kek.... anak aku dah becadang nak pilih kek coklat untuk aku tapi tapah hujan gaw2 punye.... so tepaksa kensel...tambahan pula danny dah setat sesema.. la ni kul 1 pagi, dia tak dapat tido lena sebab hidung tersumbat.... tak pasti samada esok dia boleh ke sekolah.

Aku dah setat nak tido, selalu lewat.. patotnya jam 11 aku kena lena...bak kata orang, " orang tua2 nie tak elok tido lewat" nanti payah nak bangun sahur seterusnya pose sebab gestrik! Ahakz... azegeret ckit2....

Esok, isnin pasti ramai orang beratur kat ATM ... maklumlea bonuz untuk orang krojea gomen.... senyum manjang sampei ke tinge.... yang pasti senyuman tu datang dari tokei2 sopping kompleks atau tokei2 beskot raya..... kompom!

Selamat berpuasa hari ke 15!!!

Sunday, August 14, 2011

Wallet edwin



Pagi2 sbelum imsak anak wish besday kat aku... tak  sabar2 dia nak kasik itu hadiah....

Dalam beberapa kali nie, wallet aku diganti oleh orang umah..biasanya dari hadiah besday... aku suka! Sebab mmg ada keserasian wallet tu ngan aku...

Tkasih buat orang rumah dan juga pada anak aku.....

Puasa ke 13 selamat hari lahir buat aku



Hari ni 14/8/2011 merupakan hari lahir aku... pejam2 celik udah 39 tahun aku kat planet earth... dah banyak angka tu dan tak lama lagi cecah le 40....

Ramai member2 tak berapa percaya usia aku camtu, ada yang kata rupa nampak macam awal 30an.... ahakz... itu 10 tahun dolo!

10 tahun dolo aku single... kemdian kini aku dah ada isteri dan sorang anak... ada gak member2 tanya soalan bodo yang bercepu emas... "tak endak tambah anak lagi ke?" Huhu... nak je aku sumbat tapak kasut bata dalam mulot dema.... mesti la aku nak... mesra tak bertempat kawan2 aku tu...sungguh!

Sungguhpon aku nampak muda..ehem2.. tapi binaan tetap ngikot usia... tenaga tak secargas dolo... lupa pun dah mula bertandang...ini jelas kerana tiap2 bulan pasti bil2 astro/tmnet/kredit kad dan macam2 lagi tersumbat dalam letter box, ini menunjukkan ada pihak lain bersungguh2 nak ingatkan aku... tkasih..

Tahun ni aku tak belikan apa2 untuk hadiah besday aku... tapi dalam hati aku teringin nak ganti henset.. aku nak iphone4.... masalah juga, sebab aku dah ada... nokia n8, motorola milestone, huawei ideos s7, satio pon ada... sedangkan nombor utama satu je! Takpe le, sekarang ni bior aku fokus keperluan dari kehendak... itu yang penting...... ( termasukla anak dan orang rumah aku )

Masa aku awal 20  an, aku tertanya2 macammana rasa kalau dah 30... kemudian aku melewati angka tersebut.. kini aku tertanya lagi.... macammana rasanya, bila usia dah cecah 40!

Selamat berpuasa hari ke 14 dan selamat hari lahir buat aku juga... em.. esok bukak ke kedai henset tuh... ahakz!

Friday, August 12, 2011

Puasa ke 11



Puasa ke 11 aku respek ngan anak teruna aku yang masih mampu bertahan.... kuat semangat dia... dan maknye selalu bagi galakan pada dia dan termasuk le aku...  hehe.

Masa aku sebaya dia... aku rasa takat stengah hari je...tu pon dah goyang... puasa ni elok untuk danny..dia belajor sabor...anak aku ni  jenis merampus gak, sama macam aku.... tadi, nyaris2 je aku nak angkat tangan....sabit cepat aku sedor...dia letih berpuasa... ( tapi debik ckit gak) hehe...

Baju rayanya aku tak beli lagi, mungkin 2 minggu lagi bila balik ke ipoh... lepas berbuka baru gerak sopping , idakle letih sangat manakala aku... em, rasanya idak le kot..... cukup le ngan spenda terkini aku beli kat klang dolo...

Selamat berpuasa untuk hari ke 12...

Wednesday, August 10, 2011

Puasa ke 9



Beskot tat neneh mmg paberet aku... dah berpuloh tahun, aku makan tat neneh.... aku mmg xpert kalau bab2 merasa tat nie....

Pagi tadi, tat ni sampai... aku tayang2 kat staff room.... kebetulan kipas angin letaknye di belakang aku so aku bukak penutupnya.... aroma memenuhi ruang bilik yang dipenuhi rakan sejawat...

Aku perhatikan time tu bukan main besor lagi lubang idong masing2.... Sebesor serombong kapal lanun somalia... ahakz!

Aku tak tanya pun berapa bijik tat nie, aku main bayor jea...rm19... kata runner tat nie, harga dah naik dari rm15 ke rm19... aku tak kisah pun sebabnya mmg jerih nak buat beskot raya, aku pernah try dolo... uzur memanjang je aku....so, aku stop trying..

Hari ni jugak aku perhatikan anak aku dah  mula terasa letihnya puasa... balik ke ke rumah.. terus on eikon dah tido... aku pun sama, balik kerja, ketang dada..sedor2 orang umah kejut bangun gi bazar kat tapah.....

(La.... dah kul 1 pagi, aku lupa yg aku lum lagi makan nasik... berbuka tadi makan kuih, kepak ayam ngan ayor satu jug

Takpe le, sahur ke 10 nanti aku balun nasik lak... lupa sungguh!)

Selamat berpuasa hari ke 10 buat semua....moga kalian tabah sama seperti kami satu family.....

Enche Kulop Ludin Spenda Pintal Getah

Tuesday, August 9, 2011

Puasa ke 8



Berbuka di luar kerana nak ambil angin ckit...

Hari ke 8, aku dah dengar bunyik perot mengaum.... kuat betul.. ya, aku bajet mesti gestrik.... bunyik ngauum lapor tu lebih kuat daripada tendangan baby dalam perot mak2 yg ngandung... aku siyes, debor2 rasa dalam ati samada leh lepas ke idak pose hari ni...

So, aku stori2 kat orang umah, mana tau dia boleh kasik sajeshen mantap, sajeshen golden dreams bagi mana2 pengidap gestrik " tegar " mcm aku ni... dan ternyata sungguh tersasar dari andaian aku...

"Balik, tido" kata orang umah... so, aku malas cakap banyak sebab bolan pose cepat naik angin satu badan!

aku berketang dada sambil on eikon... letak pala jam 2, sedar2 udah dkt kul 6!! Tu dia, gaw2 tido pensen dan lagipon aku tak tido semalaman... mmg takleh tido sebab lapor!

Esok puasa ke 9...

Selamat berpuasa dan aku tak pasti... samada perot aku mengaum lagi!!!!

Enche Kulop Ludin Spenda Pintal Getah

Monday, August 8, 2011

Angry bird collections



Malam minggu lepas aku ke gerbang malam ipoh...

Niat saja jalan2 tapi ternampak koleksi angry bird jenih rubber ducky.. comel2 so aku beli satu set tapi hampehnya hat merah orang dah rembat... takpe le nanti aku gandingkan dengan angry bird hat jenih lekat kat kete tu tapi besor le sikit... ( aku minat gak patung2 camnie)

Aku belikan danny tshirt angry bird selai.. aku cari gak saiz aku dan orang umah tapi tak mandang....agaknye kat siam ada le kot....

Skarang nie ada 3 koleksi mini kami dah collect.... transformer kfc, angry bird dan ben10 hat original.... ( mahal ben 10 nie.... dalam rm30 satu hat kecik tu..)

Dalam bulan nie, kalau sempat kami nak beli almari untuk danny susun benda2 nie..... biar dia belajar simpan koleksi dia baik2..... kemas dan teratur..

Aku pun nak satu almari gak tapi tak kemas2 lagi tempat aku...danny pun tak berani masuk zone bapaknye..aku dah pesan jangan masuk takut sesat.... kikiki!

Entah bile aku nak kemas tempat aku tu... mungkin esok... dan "esok masih ada".... hehe...

Selamat berpuasa hari ke 8!!!

Enche Kulop Ludin Spenda Pintal Getah

Friday, August 5, 2011

Puasa yang mencabar hari ke 5



Puasa tahun ni rasa macam 1998... panas betoi.....

Bila berbuka, benda yang tuju dulu, air... dan aku peratikan orang jual air mmg clear awal...

Kata orang, banyak menom ais nanti hari esoknya akan letih lagi cepat..tapi pada aku puasa ni mmg meletihkan..

Reasonnya mudah jea... puasa tu melatih kita supaya rasa apa yang kita jarang rasa.... tu baru 30 hari, puasa sekerat hari je... kalau full 24jam..entah macammana le emosi kita....

Puasa nie umpama major oberhaul badan... masa nie le enjin2 dalam badan rilek2, terutama perot.... bersih2 dan betoi2 kan balik tali perot.... 11 bulan krojea tak berenti, so dapat rehat 14 jam sehari, tu dah kira ok le untuk badan sendiri...

Cuma...mata lak banyak krojea... asek2 perati ayor dalam eisbok!!! Hehe...

Selamat berpuasa hari ke 6 esok!



Enche Kulop Ludin Spenda Pintal Getah

Thursday, August 4, 2011

Rupanya danny kena demam campak



Aku ingatkan gatal2 biasa tapi rupanya demam campak, sian aku tengok dia tergaru2....

Puasa dia masih bertahan.. dah 3 hari... hebat dia tapi napsu bila ke bazar ramadhan sama mcm aku... cepat kelabu mata.... dan pilihan kami sama... ayor!

Tapah dah mula hujan, alhamdulillah.. sejuk ckit namun tetap dahaga...hari ni kami beli 3 jenih ayor... mata kucing,oren dan air limau.... masing2 ngan selera berbeza.

Aku, oleh kerana tahap nikotin kritikal..dah terbeli sambal tumis petai 2 kali di gerai berlainan...... mesti kepala aku tingtong taim tu.... power betul pengaruh nikotin nie.....

orang umah, aku kagum ngan semangat motivasinya bermula seawal pagi menggerakkan kami.... danny mesti hangin2 satu badan sbb best tido manakala aku pula..... dah jaga lepas 7/8 kali kena gerak...tu pon tonggeng2 sambil sembam muka kat bantal... masih sedap nak tido!

Esok hari ke 4.... aku masih bertahan.... harap2 camtu lea sampai ke 30! Kikiki!

Kulop ludin spenda pintal getah

Monday, August 1, 2011

Gatal cuti



Hari ni aku terpaksa cuti...

Danny kat badannya, ada bintat2... banyaklak tu.... asek menggaru je..

Part2 garu ni aku pernah kena skali... masa tu aku dok ateh bukit.... kata orang kena kencin ngan antu...entahlea, mgkun betoi gak sbb kawasan aku tinggal tu mmg hutan banat....

Tak silap aku, berbulan gak baru clear..tak renti2 menggaru.... satu badan berbintat... takde tempat tak gatei! Gatei nak kawen je idak termasuk dalam kategori nie....

Selain dari doktor, ada skali tu..bomoh asli pon datang umah..berubatkan aku.... aku tak panggil tapi agaknye jiran2 lain yg bgtau.... unik cara dema berubat, banyak pantang larang.... terutama skali takleh makan benda2 pedas.....

Sampai le skarang, kalau terasa gatal2... aku dah phobia..... riso betoi....

Ubat? Ubat yang simple tapi mmg berkesan.... MINYAK CAP KAPAK!!!!

MINYAK CAP KAPAK mmg sesuai untuk gatal2.... yang ajar ni, sorang cekgu dari kalangan masyarakat orang asli..... aku dah cuba dan mmg cepat lega....

Tapi untuk kegunaan luar, kalau hati yang gatal....jangan telan lak minyak cap kapak tu! Agak2 la kalau nak hilangkan gatal...........

Kulop ludin spenda pintal getah

Puasa



Esok puasa.....

Menahan lapor dan dahaga... mmandangkan cuaca mmg pnas...aku yakin thp dhaga mmg kaw2 pnye....

Thun nie thun kdua dnny bpuasa... thun lpas dia tnggal shari..tu pon sbab dmam.. cmanya thun nie dia dah drjah stu...smedang je lpor... aku  nak tngok cmne le rpa dia mnahan lpar dn dhaga..

Aku... thun nie agak bbeza sbab aku ada gstrik bbanding thun lpas... ckup taim je msti nak ngunyah apa ptot... hrap2, kuat le niat aku......... hehe.. ada je alasan.....

Cumanya aku rsau thap nikotin yng agk krtkal...biasanya dlm kul 11-1 ptang, pala aku msti  tingtong ckit.... prnah msa aku ngajar di sbuah skolah atas bukit... jlannya konar2... dn aku hmpir2 trbbas kdalam gaung... (time tu naik moto).

Puasa ni mcm yearly maintenance... membersihkan jiwa dan body...aku berharap aku akan lbih bsabar brbnding tahun lepas... sian orang rumah yang melayan kerenah aku dan anak....

So selamat berpuasa dan bersahur..... (aku tngah lapar la nie) tapi aku bertahan sebab ada 5 jam je lagi......

Kulop ludin spenda pintal getah

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...