aku-dan-photography

Sunday, July 31, 2011

Secret recipe mango cake



Aku ke secret recipe, kampar.. hajat hati nak pekena kek durian tapi kata adik tu... udah discontinue...

So aku order kek mango... peh, mmg bukan taste aku...anak beranak...mgkin aku yang tak biasa makan kek kot... (tapi kek blueberry dia sedap lak)

Danny dapat 5A time pre pksr baru2 nie... so orang umah dah janji nak bwk dia  makan karipap secret recipe yang besor tapak tangan tu.. aku order dua... mana le tau, kot2 tergastik esok..leh gak perangat kat maikrobifaven...  kikiki...

La nie pon perot aku tak berapa sihat... terasa senak2 lain je... aku rasa terlebih makan bawang sbb smalam aku makan metabak...maklumlea, metabak era millenium...isi ayam tak banyak mana tapi bawangnya bertimbon2...macam le aku ni mamat bangla, yang mmg gemor ratah bawang.....

Selamat berpuasa walau di mana pon kome berada.....

Kulop ludin spenda pintal getah

Thursday, July 28, 2011

Wiring umah



Dah hampir 2 bulan, rumah aku tak berlampu... so hari ni Wiringman datang check kat kotak fius... gitu2 ckit je, dah menyala semua.

Aku, bab2 api mmg pantang... cukop aku risau nak krodi2 ngikut pala otak tanpa ilmu... aku takot terSOT... mau keras nanti... kalau setakat ganti bateri toslait atau berus gigi berbateri...pada aku, no poblem.

Kat umah gomen yang aku duduk ni...jangan le tersilap petik suiz lampu tanpa ngikut ritma...sebab bebila je bulp lampu leh mletop dan terus kacau kotak fius.... masuk ni dah berbelas bulp lampu aku kena beli.... tak pasti samada wiring yang tak berapa baik atau tangan aku yang tak skolah....

Aku terpaksa gak panggil orang repair fiyus tu sebab bulan pose hampir tiba, takkan nak orang umah prepare sahur guna toslait kat dapur.....

Aku tambah 2 lampu kalimantang kat ruang tamu... wat spare, mana le tau..kalau rosak lagi lampu kuning tu, masih lagi ada option untuk kami bersahur n berpuasa ngan jelas!

Selamat berpuasa wat rakan pembaca!

Kulop ludin spenda pintal getah

Wednesday, July 27, 2011

Workshop native speaker



Tiap kali hari selasa, rasa letih betoi... balik keje...tak lama kena kuar balik menghadiri bengkel bersama native speaker.

Sekali skala ok le jugak tapi kalau dah tiap2 minggu... terasa benor sempotnye.

Tapi aku tak nafikan, banyak yang aku leh belajor dari omputih nie.. bila dia bercakap, terlambung2 minda aku ke serata tempat.... sedap betoi bunyi dema speaking...macam dalam felem..

Sepanjang berbelas tahun aku krojea.. ini kali pertama aku kena obzef sampai naik muak le jugak... selang 2 minggu, ada le omputih tu duduk belakang kelas tengok aku krojea... itu tak termasuk boss aku lagi.... takpe le, elok gak dema obzef... dema mmg dibayar gaji untuk obzef orang2 bawahan mcm aku ni...

Woksop tadi aku dibelajorkan lagi dengan phonetic.... habih lembot lidah aku dibuatnye.... sampai ngilu2 lubang idong bila nak ngeluorkan bunyik2 tertentu...

Bupan puasa, woksop rehat sebulan..elok le tu sbb bebulan puasa ni... kalau silap ckit....mau hangin satu badan...maklum le tahap nikotin di paras kritikal...

Esok aku nak apply apa yang aku dapat dalam woksop tadi.... tapi aku takleh le lawan skill facilitator tu..

Tengok camne nanti......

Kulop ludin spenda pintal getah

Tuesday, July 26, 2011

Samsung galaxy s2



Kawan aku beli semalam ngan harga 2k..

Nipis serta laju... android.... mmg mantap......

Kalau ada rejeki lebih... mau angkat satu gak.....

Kulop ludin spenda pintal getah

Monday, July 25, 2011

Karnival Puteri Islam Peringkat Negeri Perak



Tahniah kepada :

1. Adik Ezzaty Muhaimmah Ahmad Kamari

2. Adik Nur Fadzilah Mohamad Fadzil

Kerana mewakili Daerah Batang  Padang bagi kategori Gubahan Bahan Terbuang Peringkat Negeri Perak bertempat di SMK AHMAD BOESTAMAM , Sitiawan.

Ole2 chiangmai



Kawan aku ke chiangmai.. seronok katanya sebab banyak tempat dia lawat.

Banyak dia sopping.... dari sutera sampai la permata... katanya, henpon mura2 kat sempadan burma... iphone5  baru je rm200 siap ada wifi lagik! Hebat tul... apple baru je wat iphone4 tapi kat sana dah ada ip5!

Time dia nak gi dolo, aku cuma mintak dia belikan cap...yang ada tulis chiangmai... tak sangka dia ingat lak.. so tadi dia ajak ngeteh, mcm biasa kami lepak shamli bistro, tapah.

Tak lama, dalam sejam... sbb masing2 dah nguap.... dia jugak bgtau dah beli acer transformer (kalau  tak silap) kat glory ipoh... tabby android 10"... harga dalam 1.4k.... aku dah pegang2 sbelum ni.... tapi aku pilih huawei gak sbb leh sumbat simkad...

Kami, sama2 minat gajet bigboy toys nie.. boleh dikatakan masing2 ada agak sama je gejet2 tu.... yang berbeza cuma tempat kerja......

Aku....di sekolah, manakala dia... pegawai di PPD......

Kulop ludin spenda pintal getah

Sunday, July 24, 2011

main chess



Ahad.. badan dah ok ckit... main chess ngan danny.... not bad, dia masih ingat camne nak gerakkan semuanya...

So macam biasa, aku tak kasik dia menang... bior dia rasa camne rasanya kalah.....

Cuaca redup... tak ada plan ke mana2... so, aku nak siesta jap........

Saturday, July 23, 2011

Klinik razi



Tapah ada banyak klinik, tapi aku sangat biasa ke klinik razi.. doktornye wat aku tenang.. senang nak ngadu nasib.

Satu lagi ialah klinik chia.. aku jarang ke sana melainkan kalau dah takde option..ini kerana aku masa beradap tu terasa keras je sebab xpression doktot tu macam gitu jea... statik dan stern...

Klinik sandu pun ok gak cuma orang ramei.... maleh nak menunggu... dr sandhu tu ada mbbs jadi kalau dia nak kerat2 mana patut mmg berkelayakan...

Kemudian ada bebepa buah klinik yang jarang aku wat lawatan.....

Wah.. kuat ubat kali ni... dah 4 kali hset aku terlepas dari tangan... aku tido dolo...

Friday, July 22, 2011

Panas badan



Seminggu yang baru lepas nie, aku tak berapa sihat... kebanyakkan masa..pala tingtong jea....

Semalam lepas bawak budak balik dari bidor, terus aku makan obat...

Kul 6:30 ptg letak pala.... sedor2 dah kul 6 pagi.... gaw2 ponye tido... tak ingat apa dah sebab badan takleh tahan.

Hari ni, ada lak suruh aku ke tempat lain lak.... aku tak endak... bukan aku melawan tapi aku mmg dalam mode kurang beri tumpuan....

Bior le aku berehat... minggu depan.. harap2 semua ok!

Hidup berteman ubat

Kulop Ludin

Native speaker



Ni faci baru aku dari alabama.... menggantikan dr barbara dari uk yang terpaksa balik kampung lepeh anaknya sakit.

Boleh dikatakan setiap 2 minggu sekali aku diobserve oleh omputih....

Sekarang, lidah aku lebih lembut lagi...

Thursday, July 21, 2011

Mode tanda kertas



La ni musim peksa... part menanda mmg leh wat tido awal.... sakit kepala memikirkan jawapan budak2.

Aku kesian ngan budak skarang... kecik2 dah mula stress kalau tak mencapai target... beg skolah pun dah nak sama   level ngan troli tesco.

Balik skolah, mandi2.. makan kemudian sambung ke sekolah agama..ataupun kelas tambahan..  dkt2 kul 6 baru nak free.. lepas tu nak buat kerja sekolah...

Itu le rutin harian budak2 seawal tahun satu.... tak merasa nak main2 tanah kata orang.

Hidup kekadang selamba

Kulop ludin

Wednesday, July 20, 2011

Repair tv



Susah rupanya kalau nak repair tv lcd... ada satu kedai aku tanya, dia siap promote suruh beli baru... takyah cete pun takpe...hampeh.

Jadi... kalau beli tv, ada xtended warranty..kena tambah duit ckit pon takpe... tambahla untuk kemdian hari..

Ada satu lagi tv nak diantor repair tapi aku tengah mikior camne le nak angkat.. 29 inci crt... eiymok, berat bebenor...

Sawan


Tadi, masa time aku dah nak kuar kelas.. tiba2 ada sorang budak koleps...

Dia kena "tarik" atau sawan... terpanik aku... ini kali pertama aku tengok orang kena sawan..sbelom ni tengok kat tibi..

Mujor ada member sorang tolong settlekan.. di angkatnya budak tadi dan terus ke hospital....

Aku dah perasan awal keadaan budak tu, so aku suruh dia berehat...time tu aku tengah diskas kertas percubaan upsr....

Dalam keadaan tarik tu, dapat aku rasakan betapa sakitnya dia... kejang satu badan....

Moga hanif cepat sembuh.

Mode kurang sihat



Minggu lepas, orang umah bawak duyan 2 bijik....

Kuning2 isinya.. mmg lazat... danny suka... aku suka... maknye pun suka...

Danny makan banyak ulas..aku 3/4 ulas dan orang umah ada le 1/2 ulas...

La nie... danny panas badan nak demam, aku pon panas badan... sama2 tak berapa sihat.....

Masa balik dari ipoh, ahad lepas.. aku nampak pondok jual durian kat area gopeng tu tumbuh macam cendawan lepeh hujan..... peh... banyak sungguh.... sampai tetido2 satu makcik tu dalam pondok dikelilingi dedurian...

Untung bagi mereka yang kaki durian.... aku? Aku dah tak berapa laju makan king fruit nie..... sebab aku tak pandai ngopeknye dan kebiasaan, orang rumah aku yang kopek... skill dia tinggi...

Haih... makin panas badan nie walopon eikon 16 darjah celcius!

Hidup bior sedap

Kulop Ludin

Sunday, July 17, 2011

Pc fAir ipoh



Aku ke pc fair.....meriah ngan orang.

aku tak beli apa2 sbb semua dah ada, cumanya aku berkenan ngan netbook lenovo... Comel.......

dan yang paling best.... Aksesori dijual pada harga rendah......

Kulop ludin

Yik foong



Aku ke yik foong atau kalau dolo2, kami panggil glory.... Dah lama ada tempat nie.... Dah berpuluh2 tahun.

salah satu tempat wajib lawat time raya... Aku dan kawan2 akan berpakaian segak dan poket penuh ngan duit raya... Biasanya maksima rm20 sorang hasil lawatan ke rumah orang pada raya pertama...

sampai2 kat yik foong tu, mesti kami tuju ke pusat game... Tukor siling 20 posen kemudian layan game... Macam biasa, mario....tanks... Street paiter.... Racing kete... Hehe.. Time tu dah ada jual konsol tapi hat cucuk katrij... Tu pon takde sorang pun yang mampu beli... Lagi awal dolo ada konsol atari... Sama gak... Aku ngan kawan mampu terkebil2 bijik mata jea....

lepas agak dah ringan poket, kebiasaan kami akan ke taman kanak2, pekena nasi ayam ngan ABC ah seeng... ( Sampai la nie ada lagi kat taman kanak2 ipoh) atau kalau lapor sangat kami ke super kinta.. Kat situ banyak gak gerai2 best....

itu le rutin, tiap2 kali raya.....dari sekolah rendah sampai le nengah..... Mmg happening kat ipoh....

kini... Yik foong tak macam dolo....kedai banyak dah tutop... Yang masih aktif, kedai2 komputer...game...kedai jual2 baju... Dan aku dapati premis jual henpon dah mula banyak.... Tapi masih lagi ramai orang yang datang.... Mungkin mereka pun ada kenangan yang sama macam aku.....


Friday, July 15, 2011

Sony 40 inci



Tv lcd samsung aku, tetiba takde

gambor.... suara clear... jenuh aku mikior.....

Bulan lepas, tv crt 29 sharp, berlaku letupan kecil... so, la ni tinggal tibi 20 inci yang kalernye kuning memanjang...

Anak aku memorandum kat aku... jadi hari ni aku ke tesco kampar cari tb baru..

Mata jadi rambang, semua nampak menarik.... aku pandang atas,bawah kiri kanan sehinggakan orang umah aku angkat kaki... elok dia beli sayor dari teman aku yang hati berbelah bagi...

Samsung 42 inci 3d... 2.8k.. tersangap aku... so aku aim plasma panasonic 42 inci, 2k... leh sambung tenet... tapi rasa macam kuat reflek bayang...niat aku tersetop.....

Akhirnya setelah hampir 30 minit, aku pilih regza toshiba... tapi pada minit ke 32, aku nampak sony bravia...40 inci..

Rm2399.... uit, mahal benor....40 inci je.. setelah aku disetori oleh promoter..rupanya tibi sony nie sama mcm pnsonic tadi.. leh sambung LAN...

Aku pikir 3 minit sambil promoter tu bukak kotak untuk try.... aku terkesima... gambor dan kaler cukop cun.... masa tu, dia guna dvd cikai untuk test gambor..tapi still the nice very well...

Aku cakap, bungkus... aku mau!

Balik, aku pasang..... dan aku try tenet... peh, layan youtube... mmg vibrant gambornye... orang rumah layan vclip siti nurhaliza....lama betoi!

Jadi ngan bajet untuk beli ipad2 32gb, aku chanel ke tibi.....

Tapi sebenarnya, tv nie khas buat orang rumah dan danny... dema yang rajin tengok tv..... aku? Aku biarkanlah rasa seronok membelinya....

Hidup berkongsi rasa

Kulop Ludin

Thursday, July 14, 2011

Test update blog guna blogaway for android



Biasanya aku guna pixelpipe tapi app tu dah di remove dari android market....

ni test pertama guna huawei tabby.....


3 Hari ke jalan klang lama...

3 Hari aku duduk kat hotel pearl international...
menghadiri kursus... Aku bawa orang umah sekali... Sewa satu bilik lain..

Monday, July 11, 2011

huawei tabby dan angry bird....

best....

huawei tabby

dah 2 hari aku guna... so far ok cuma kamera je cikai... layan movie mmg best..pairing lak ngan nokia bluetooth headset, mmg meletop! aku layan cete kl gangster, terasa lak aku sama2 dalam movie tu.... aku kena ambek masa nak paham tabby nie sbb besor! dan aku rasa nyusahkan diri lak, nak kena gantung beg galas... rimas.... orang cadang suroh wat telepon umah... letak ateh meja...... ada benor gak cadangan tuh! tapi bior le aku dapatkan feel tabby ni dolo barang seminggu dua!

Saturday, July 9, 2011

huawei tabby

hari ni aku ke komputer fair di smjk perempuan kampar... aku ingat stadium indra mulia tapi ghopenye tempat lain... mulanya aku ke rainbow, saja2 usha ipad2, ada jenih 16 gb 3g... harga 2k ckit... so bila timbang kati, rasa macam lebor betoi... susah nak bawak... (helah bela diri ni) so masa kat pameran tu... aku ternampak tabby huawei nie... 8gb 3g, cuma kamera je 2mpixel... harga 999.... not bad gak sbb internal dia 8gb, 526 ram.... android 2.2... sama level ngan motorila aku.. bestnye sebab leh instal mobo player untuk layan movie format mkv.... takyah nak konvert2.... dan seperti biasa.... android makan bateri cepat tul....

Friday, July 8, 2011

ipad2


tadi petang aku ke kedai henpon nokia Kat tapah ni.. Niat Asal nak ganti bateri henset bapak mertuaku.. Yang sering sesukahati Jadi low.. So cine kedai ni memang dah masukkan nama aku Sebagai pelanggan vip sebab dah berpuluh ribu makan duit aku dari segi pembelian henset..

tiba2 hati ni tergerak nak tanya ipad2.. Rasa teringin nak screen besor2.. Setelah congak2 dalam pala otak.. Bajet lepas untuk ipad2..

dengan hati yang ria.. Aku tanya amoi kedai tu sambil wat tangan ala2 gitu.. Ala2 wilca.. Amoi tu kata kena order dulu.. Aku cukup pantang kalau time aku nak2 kena delay..

Kebetulan ada pelanggan lain Kat situ.. Unkel tu nak beli iphone4... Aku tengok Kat fb.. Saiful nang guna iphone untuk share update status gambar yang menarik menggunakan software instagram.. wazari wazir.. Erma kamaruddin.. Photog2 terkenal tu semua guna iphone..

tapi aku dah jemu ngan bentuk kecik2 camtu sebab aku dah nokia n8, motorola milestone (android).. satio ( aku bagi danny je pakai) nokia n86.. 2 bijik henpon analog.-hat murah2 tu.. simkad ada 1 jea..

kalau aku beli jugak ipad2.. apakata niknokia? Rustam milestone.. Mesti henpon2 tu berasa hati... Sebab tak dapat layanan setimpal dari aku seumpama.. Abih madu.-kumpulan sepah juga yang menang dalam program maharaja lawak baru2 ni..

Esok, cine tu mintak aku textkan dia samada aku jadik ambil ke idak ipad2... Dan aku ada masa untuk pikir samada nak angkat ke idak.. Nampak gaya harganya agak tinggi.. Lepas bajet 2/3 bulan..

tapi hati dah minat...
Em.. Nampak gayanya aku kena bermimpi lagi..

kulop

terkini, aku dah kensel pre order ipad2.. sebabnya kata member aku, ada komputer fair kat stadium indera mulia ipoh... so, aku ingat nak embeli belah gajet2 letronik..... kalau2 ada terselit benda2 macam ipad tu... leh try sekali!!!

Monday, July 4, 2011

outing ke lata kinjang

balik dari ziarah opah aku di ipoh.. lepas hantar orang umah.. aku terus ke lata kinjang..sebab ada outing bersama group photographer MAC ( MALAYSIA ALPHA CLIQUE). Foundernya baik dan peramah. dikesempatan itu, dapat aku try lens sony G lens,70-400mm... mantap betul... subjek nampak dekat! berat pun leh tahan.... harga? 5 ribu je....... ( bedarah idong)

Saturday, July 2, 2011

transformer 3d

ramei update status kat fb... dema nonton transpormer 3d... aku teringat felem 3d pertama aku layan..kat pawagam cathay di ipoh ( dah lama takde ). Cete tamil! kikiki... tajuknya jfuurgohdry " toyolku" . cuma aku dan kawan sorang lagi je yg ada dalam tu... 2 orang melayu! mmg best efeknya... 1malaysia dah ujud lama... berbekalkan cermin mata 3d, aku ngelak ke sana ke mari setelah api2 kuor dari screen... hebat..... ada satu part, kayu keluar pelan2 sampai la aku terasa betul2 hujungya tepat tang muka aku! dulu, kalau tengok wayang, leh bawak seaneka makanan masuk dalam panggung..... kita leh dengar bunyik kuaci, orang makan rojak...... isap okok pon boleh....... peh... mmg selamba..... dan pernah sekali masa aku tengok cete jekie can kat panggung Rex..... police story 2 ( kalau tak silap ) last part bile jekie chan lompat dari gua terus landing ateh belon panas..... satu panggung bersorak sambil tepuk tangan! seronok betoi dema...... mana nak dapat xpiriyen camtu skarang....... Kni, segalanya berubah... keadaan lebih selesa.... ada eikon, makan popkoin... menu ayor kok... dah takde bunyik ketik2.....

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...