aku-dan-photography

Friday, September 30, 2011

Visible personafication!!!!

Wednesday, September 28, 2011

Kembali ke rumah

Sebaik sampai umah badan mula rasa lain macam.. Aku Demam.. Makan ubat, letak kepala jam 4 petang.. Sedar2 jam 7 pagi hari Esoknya..

Danny aku belikan playdough.. Nampaknya berminat dia membentuk menggunakan acuan.. Memang jiwa seni betul..

Esok.. Aku akan mengendalikan satu mesyuarat, harap2 keadaan kesihatan semakin baik!

Terima kasih kepada orang umah yang banyak membantu.-sepanjang aku tiada..

Saturday, September 24, 2011

Petang

Jalan Ni jalan shortcut ke Jaya jusco cheras.. Ingatkan dekat.Jenuh Aku menapak Dari hotel... Sampai cramp La betih...

La Ni... Lumor minyak angat!

Thursday, September 22, 2011

Hotel seri cempaka

Ruang yang luas

Hotel seri cempaka

Tv lcd

Hotel seri cempaka

Katil kongsi berdua

Pemandangan dari hotel

Dah sampai kolompo

Perjalanan hampir 2 jam.. Itu pun sesat gak sbb gps lambat bertindak... Idak kalu lagi awal...

Dah lama aku tak masuk area2 cheras ni.. Berubah benar.. Last aku ke Sini tahun 1987.. Memang berubah betul!

Kali ni aku tidak memandu tetapi menumpang kawan... Jadi kurang le stress memandu kota havoc...

Sampai Sini... Ramai member2 baru yang aku akan kenal.. Satu malaya ada Kat hotel ni..

Esok aku ke kuala lumpur

Hampir satu minggu aku akan berada di sana.. Tinggalkan orang umah dan danny..Ikutkan hati nak bawa dema berdua tapi danny kena pergi sekolah Jadi payah nak ejas masa dia.

Kalau Bercuti Best gak tapi ini urusan kerja.. Ada orang suka jauh2 tapi aku Sebaliknya.. Lagi dekat lagi Bagus!

Setengah orang suka claim perjalanan.. Kekadang melampau2.. Lebih dari yang patut.. Sampai ke bulan jaraknya.. Sedangkan tidak lah sebegitu jauh dari rumah ke tempat mesyuarat atau kursus.. Aku.. Claim apa yang hak.. Tak rock la kasik Anak bini makan duit tak ikhlas.. Jadi darah daging...


aku tak kisah kerana itu hak masing2... Cumanya aku merenung jauh... Soal wang.. Ramai manusia "agamanya serupa"!

Wednesday, September 21, 2011

Lemari katik baru

Semalam aku beli Lemari baru dan hari ni baru sampai..

Katik je tapi dah dua ratus setengah...

Takde yang murah zaman sekarang..

Aku dan danny

Umor aku dah meningkat .. Danny semakin membesar.. Aku masih lagi terkial2 dalam memahami cara melayannya.

Kadang2 bila aku layan cete omputih terasa Jeles bila aku tengok bapak tu pandai je melayan Anak masing2.. basketball.. Summer camp.. Aku ngan danny.. Kami main chess je tu pun bukan selalu sebab kekangan masa..

Aku perlu luangkan masa bersama danny.

Tuesday, September 20, 2011

Kursus di kolompo



Khamis nanti aku akan ke kuala lumpur menghadiri satu kursus selama 5 hari.

Aku jarang tinggalkan danny dan orang umah, boleh kata ke mana sahaja aku pergi...2 insan nie mesti ada sama... tapi kali nie aku kena pergi solo sbb atas urusan kerja.

Pasti aku rasa rindu/sunyi pada mereka berdua...

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Monday, September 19, 2011

Neskepi pertama



Selepas 2 minggu, baru hari ni aku dapat minum neskepi... baru terasa kat tekak, caffinenyea....

Aku tolak nskepi sebab tak elok untuk gestrik2....

Biar aku menikmati kenikmatan caffinenyea.....

Nikmat.......

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Ke kuala kangsar



Aku ke kuala kangsar sebab opah aku nak jumpa sdara maranya di bukit chandan.. dan beraya di sana.

Pada masa yang sama, orang umah dan danny dapat gak pekena laksa kuala yang menjadi favourite dema berdua...

Aku suka laksa zimbo, van yang parking berhampiran jeti tu... laksanya  sedap, cendolnya pon power! Kami berempat, order laksa 6 mangkuk... aku dan opah makan sorang satu dan lagi 4, danny ngan maknye abiskan...power!

Kami tak lama di kuala kangsar sbb aku kena balik tapah petang nanti...

Keadaan aku semakin pulih.. dapat le aku makan nasik... syukur!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Saturday, September 17, 2011

Tosei



Danny suka makan tosei, jadi tiap kali balik ipoh aku akan ke nasmir berhampiran tesco untuk sarapan. Danny tosei manakala orang umah ngan capati.

Kat tapah, so far ni payah nak makan tosei mamak yang ohsem... satu2nya restoran mamak kat tapah, restoran haji belum lagi mampu untuk menyediakan tosei ohsem macam nasmir nie.....

Capati pula yang best takat nie kat simpang nak masuk chenderiang... Capaty Corner mmg ohsem sungguh... lembut ngan kari yang sedap.... best,mmg best!

Tapi aku tak makan benda2 tu wat masa sekarang kerana masalah perut yang tak berapa ok.....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Friday, September 16, 2011

Pasar tanjung rambutan



Pagi tadi aku ke pasar tanjung rambutan. Macam biasa nak cari parking mmg susah. Pasar ni wujud taim orang naik beskal dah kira encem mana nak support ngan keadaan sekarang..... 40 tahun dah kompom... aku rasa lebih lagi umur pasar nie!

Kini, ada pembangunan di tapak sbelah pasar tanjung rambutan nie... rupa2 nya tak lama lagi, pasar tanjung rambutan akan dipindahkan ke tempat yang lebih selesa dan besar.....

Tanjung rambutan tak macam dulu... tapaknye sama.... cuma orang dan kenderaan makin banyak..... nak kuar simpang utama berhampiran klinik shukor dan fatimah pun leh buat kita tertidor!!!

Datuk dan opah aku sampai tanjung rambutan, awal 50an.. selepas setahun tidak bekerja selepas berhenti dari AC.

Tempat pertama dema duduk rumah sewa belakang balai polis... dalam rumah tu dibahagi/partition dengan plywood lebih kurang  macam dorm...kata opah...tu yang paling murah...

Kehidupan tak semudah mana sebelum datuk aku jadi atenden kat hospital tanjung rambutan... opah aku lakukan segalanya, habis pakaian dijual, ambil upah basuh pinggan mangkuk semata2 nak membesarkan anaknya dan membeli sarapan buat datuk aku... untuknya, santapan hanya pisang muda yang ditumbuk....

Nasi hanya untuk sekali sehari, lauknya pula hanya garam,cili dan belacan....

Beras, hasil pemberian sahabat angkat opah... nak beli tak mampu.... lebih kurang macam harapkan sedekah orang...

Semua berlaku dalam setahun,semasa datuk aku tidak bekerja...

Kata opah "memang seksa masa membesarkan mak sdara aku".....

Aku... hanya mampu mendengar kisah kehidupannya dulu.... aku rasa payah nak dapat kehidupan camtu taim la nie..



tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Old story



At this very moment, i am sitting next to my grandma who keeps on sharing her life experience.....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Jenama kilang



Dolo, aku kalau berpakaian, pasti berjenama.... tapi kini stail berubah.... kalau berpakaian pasti ber saiz... maknanya ada saiz... aku pakai je...

Adidas,nike,mizuno adalah beberapa contoh jenama pakaian yang aku suka sebab stailo ... bayangkan untuk pakai tshirt belasahan saje aku beli adidas.. harga bukan murah, tapi tidak le selalu aku beli... sebulan sekali tu pon kumpul duit gaji..... gaji tak banyak.... abih2 kuat pon tak sampai tiga hatus.... kerja kilang kat bercham... kilang tiub..

Time tu terasa perih betoi cari rezeki ... kadang2 aku ni pon skima.... mintak kerja kilang tapi bawak skali sijil spm.... apply operator... sijil first grade... banyak kali aku kena tolak sbb kompom le tokei kilang tau aku takkan lama keje... naive sungguh aku taim tu,nampak benor bendulnya...

Kilang tiub ni, baru la aku belajor mohong ckit... kata tak lulus spm... takat sijil rendah pelajaran je..... SRP!

Tak lama kemdian aku jadi supervisor, besor pangkat tu tapi kerja macam operator gak malahan lebih bawah lagi... macai buang sampah pun ada...... macam2 kerja aku kena buat..... mujor badan tengah remaja...power letop2, agaknye kalau sekarang la aku wat semua tu.....mau 3 tahun tak abih terapi masat satu badan!

Seronok kerja kilang dolo2, tapi seronok lagi kerja aku sekarang!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Hari malaysia ke ipoh



Memandangkan aku, akan sibuk bermula pada minggu hadapan maka cuti hari malaysia nie aku ambek kesempatan ziarah opah aku.

Rupa2nya dia mmg ternantikan aku dan famili kerana terasa amat sunyi. Anak2 yang tinggal berdekatan dah tak datang lawat.... keras betul hati mereka..sedangkan orang tua ni bela ngan kasih sayang... ape le nak jadi.....

Tapi macam aku kata dulu... camne pon, aku yakin opah aku tetap sayangkan mereka.... aku tunggu gak, ingatkan time raya mau kot datang/salam2 mintak maaf sbagai...tetapi takpe le puasa dema tu stakat lapor dan dahage.....

Aku? Opah pada aku... makam tertinggi aku letakkan, tanpa dia membesorkan aku... takde le aku rasa apa yang aku rasa sekarang..... aku kenyang ngan kasih sayang yang telah dicurahkan oleh opah pada aku... sampai le umor 31... lepas tu, baru le aku berkeluarga..

Agaknye udah nasib opah aku.... aku dah maleh nak mikior kenapa le jadi camni sebaliknya aku memikirkan apa peranan aku pada opah.... tu lebih penting......

Ibarat roda, satu hari nanti... aku akan berkata " itu la balasannya" pada mereka. Time tu aku muda lagi!!! Ahakz!

Makan obat gestrik dolo.....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Wednesday, September 14, 2011

Nokia n86



0028 hujan lebat kat luar.

- danny, orang umah...tido

- aku, terkebil2 melayan perot yg masih sakit...

N86, nice dari segi feel dan kameranya.. 8 mxpixel.. henset ni dah jarang sangat guna lepas aku belikan nokia n8 untuk orang umah... so, aku bajet nak setatkan dia...

Setat punya setat, dia takmo idop... so aku antor bengkel... hampir 3 minggu, hari ni aku ambek kat bengkel... kata unkel tu.. dah ok... dia dah leh setat.... nice.. kena rm30.

Aku balik umah, masukkan bateri... kemdian jadi perkara sama... kenot setat.....

Petangnya aku ke bengkel yang sama.. rupa2nya bateri dia dah kong! Ganti bateri baru... elok je dia jalan...

Bateri rm60... buta2 je aku bayar rm30 kat unkel tu pagi tadi..... tak pasei2 dah jadi rm90.... hampeh...

Tapi takpe aseikan nokia n86 nie leh aku guna!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Tuesday, September 13, 2011

Facebook dan sakit perot lagi...



Disebabkan aku dalam pantang maka fb aku pun tak update, lama gak... bukak pun kadang2 juga...

Mood tak berapa ada kalau sakit... ni pon aku update blog sbb takleh tido, dah kul 3 pagi.... kepala pun pening2... kalau tersalah eja tu, kita trima je lah..udah pagi benor...

Aku dah boleh makan nasi, tapi takleh banyak2 takot payah hadam.. dalam gambar tu, nasiknye suku dan hanya berkuahkan gulai taucu.... aku makan lepas aku jumpa doktor di klinik razi.. petangnyea aku makan bihun sup..orang rumah aku sdiakan... tu je....

Doktor kasik aku, ubat angin dan sembelit.. lepas aku bgtau, ubat angin yang dia kasik dolo tak berkesan..

La ni, udah galak aku ke toilet... dapat le lega sikit tapi angin sendawa, walaupun dah banyak cup aku telan...masih payah aku nak bbnrruupppp.... maknanya angin masih bergodak2 dalam perot.... adoi!!

Esok ada sehari lagi aku bercuti... harap2 aku lekas sembuh... kesian gak kat kawan2 yang terpaksa ganti kelas aku... tapi nak wat camna... sir mmg sakit.....

Pening pala taim pepagi pulak... kena cari koyok... nak tampal tepi dahi dolo... until next taim....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Friday, September 9, 2011

Program Perjumpaan Anak Angkat

SEBATI by Kulop Ludin
SEBATI a photo by Kulop Ludin on Flickr.

esok ada perjumpaan program anak angkat.. pagi sampai pagi gak.....

Tapi aku tak dapat nak hadir sebab keadaan kesihatan yang tak ngizinkan... sebenarnya hari jumaat tadi pon aku dah mula berhalusinasi time driving pagi tadi...

kancil kuasa kuda 850 sepatutnya gah dijalanraya disebabkan keadaan fizikal kete yang kecil lagi cilok tu tak mampu nak menandingi satu unkel naik ngan antie gi kebun hanya berrentaskan honda kap cc 70... aku makan asap grembal moto tu jea... punye le pala aku tingtong...

Jaman aku ambek peksa penilaian dolo, seingat aku.. takde pon anak2 angkat nie.. yang ada ceramah motivasi yang masa tu aku tunggu abih je sebab nak balik main gasing......

cukup mudah betul pemikiran aku dan kawan2 lain.. orang suruh ambek peksa.. kami ambek.... bukan tak tau 5A tu... tau.. tapi tu le.. budak kampong... kampong batu 8 ulu kinta.... hidop kami best......

time main gasing..kami main betoi2... time main saidina..kami meniaga betoi2.... time berbuka ke surau waktu bulan pose.. kami berbuka sambil sorok ayam dalam nasik... kikiki.. nak ayam 2 ketoi le tu!!! maklumlea, bukan senang nak makan ayam........

kini, bebudak lebih terfokus.... dan aku lihat seawal umur 12 mereka dah mula didedahkan dengan stress... ada yang menangis jika tidak mendapat pencapaian yang sepatutnya....aku kasihan, tapi apa yang mampu aku lakukan.... semua itu adalah arahan.......

dah takde tempat bagi mereka yang kurang pandai...... dan aku juga terpikir.... siapa yang akan akan memastikan sampah sarap sentiasa dibersihkan, jalan2 sentiasa diturap kalau berlubang.... menjual ayam dan daging di pasar..... siapa yang sanggup lakukan itu semua setelah bertahun2 belajar di menara gading? setelah berpuluh2 ribu dikeluarkan?

kekadang.... apabila kita menggilap berlian...kita lupakan sebutir beras mampu untuk mengenyangkan ramai insan......

tangan tang dada....
mata pandang atas....

Thursday, September 8, 2011

2.35 am



Aku terjaga dari tidur biasa... perot masih sakit... so option kedua untuk tido.. kena tido duduk lak....

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Gastrik



Dah 2 hari aku tak dapat kroje sebab gastrik kuat betul...

Time malam, mula le perot terasa bagai di pam2.... angin takleh nak kuar jadi tak tido le aku!

Tak larat aku nak update lagi dah sbb perot dah setat sakit!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Monday, September 5, 2011

Aku ada adik



Setelah parents aku bercerai dalam tahun 1978/79 aku tak pernah jumpa adik aku lagi... kami dua beradik, dia perempuan.

Aku tak pasti apa niat arwah bapak aku tukarkan namanya dari puteri kepada siti... jenuh juga nak trace, tapi mmg tak dapat..

Tiba2 dalam 2001 aku dapat jumpa adik aku... dah 22 tahun terpisah, mmg aku tak cam. Dia dah bekelurga, anak seorang...kawin dengan askar.

Dia excited jumpa aku, dan aku keliru.. tak pasti samada excited ataupun aku anggap macam biasa kerana aku mmg besar_hidup_survive seorang... aku tak tau macammana rasanya hidup adik beradik... total zero, malahan ngan anak sendiri pun aku masih belajar memahami perasaannya.

Hidup aku tidak berebut, bersaing pun idak... semua untuk aku sendiri...mujor le aku ada jodoh, dapat juga aku belajar memahami perasaaan insan lain, orang rumah...

Setelah hampir 3 tahun lost kontek ngan adik aku (sekali lagi), aku difahamkan mereka telah bercerai... dan 21 hb sept nie adik aku akan berada di kucing bagi menyelesaikan urusan penceraiaannya... aku tak dapat nak buat apa2 sebab aku dah mula terlibat dalam satu urusan kerja yang sangat penting.

Tadi dia call aku selepas terjumpa nama dan kontek number di internet.. hubungan kami diupdate semula...

Kini aku dah ada adik semula, dan aku merupakan satu2nya wali bagi  dirinya setelah bertemu pasangan lain sebagai pengganti.

Aku mengharapkan kehidupannya akan lebih baik dari dahulu.... darah kami sama.... walaupun ais kiub diblender!


tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Sunday, September 4, 2011

Application best untuk chat2....


 WhatsApp Messenger: Android + iPhone + Nokia + BlackBerry 

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Nokia n8 symbian anna update



Aku dah update nokia n8 aku ke symbian anna... OTA update.. lama gak prosesnya....

Lepas update, rasa smooth lagi ngan icon yang menarik, bulat2...

Major improvement dari segi hd recording dan kamera di mana red eye kalau pakai flash telah dapat dikurangkan lebih baik, tidak le memanjangnya merah mata subjek... interface kamera pun ok, lebih mudah dipilih.

Cuma aku rasa, battery cepat dry.... tak macam sebelum ini.

Selamat update buat pengguna nik nokia n8!!!!


tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Friday, September 2, 2011

Raya pertama



Agak lewat aku balik ipoh sebab lepas tengahari, aku balik umah kemdian aku makan penadol.. badan nak demam..  sedar2 dah kul 6 petang...

Opah aku ingat aku tak balik.. mana boleh camtu... dia bela aku dari kecik... dia sayang aku dan aku pun sama.

Aku sampai dalam kul 8 lebih... kebetulan otw ke umah opah, ada funfair kat giant sunway.... danny dah bulat bijik mata...

Pendek ceta, kami pun pergi... danny ngan maknya naik ferris whell.. aku tangkap gambar je, sbb aku mmg gayat naik peris wil nie... gayat bebenor.

Esok raya ke 4, tak tau projek apa lagi!

Selamat hari raya!!!!

tangan tang dada,
mata pandang atas...
Sire Kulop Ludin!

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...