aku-dan-photography

Wednesday, June 8, 2011

upin dan upin dari retina aku

satu malaya kenal mereka. dari yang kecik sampaila besar. semua terhibur... suasana kampung, permainan tradisional, penerapan akhlak mulia dan berteraskan hubungan satu malaysia. namun, aku tersentuh kerana mereka membesar tanpa ibubapa. tak merasa bagaimana mengucup tangan memohon kemaafan di pagi raya... perlahan2 mereka akan terasa kekurangan tersebut apabila satu waktu nanti bila di sekolah, ada time buat karangan bertemakan keluarga saya pasti akan ada ruang kosong di situ.. Sebab itu, berdasarkan pengalaman.... aku jarang menggunakan tajuk2 yang spesifik menjurus kepada keluarga. Biasanya aku akan ubah cikit.. daripada ayah/ibu aku tukarkan kepada insan yang disayangi....ini akan memudahkan budak2 yang takde lagi ibubapa. camne dema nak ceritakan pengalaman bersama ibubapa yang mmg dah takde.... Kadang2 pengesahan satu2 borang perlukan tandatangan ibubapa dan tak ditulis penjaga maka ianya memeningkan...aku tau sebab aku pernah mengalaminya dolo.... Kadang2 aku terpaksa cerita panjang lebar kenapa aku tinggal ngan opah aku... Upin dan ipin sebenarnya adalah satu hasil seni halus yang digarap melalui pengalaman individu.... melihat beradik kembar nie ceria sepanjang masa secara tak langsung mengingatkan aku kepada diri aku sendiri. hidup kekadang selamba. Kulop Ludin

No comments:

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...