aku-dan-photography

Tuesday, May 10, 2011

Bahasa inggeris


Senarai ni anak murid aku yang kasik.. dema suruh aku dengor...dan aku memang tak pernah dengor lagu2 nie.

So aku search kat youtube... mmg best....aku tak nafikan.... iramanya segar.....

Salah satu cara belajar bahasa inggeris adalah melalui lagu.... cumanya dalam sesetengah lagu, intonasi/ sebutan tak berapa ngikot phonik.omputih pun macam kita gak... ada suku2, lain tempat lain bunyiknya... macam kazar ngorder pizza ( orang bote order pizza)....

Tapi kita ambil positif side, at least ada juga dema prektis2 berbahasa omputih!

Aku, dolo belajar omputih melalui kartun..... sampaikan opah aku risau...tapi dema tak tau.... setiap kali ada perkataan yang aku dengar dan tak faham, pasti lepeh tu aku akan selak kamus...cari makna.... aku mula macam tu dalam darjah 3... dan aku cuba speaking dengan seorang budak perempuan berbangsa sikh yang duduk sebelah aku tiap2 hari.... tu untung sekolah campur2 bangsa.... (aku kena belajor speaking sebab jaman tu kalau nak makan kentaki, kita kena cakap omputih masa order)

Sekarang nie time anak aku pulak... dia belajar pun sama...through cartoons.. banyak vocab yang dia guna hinggakan aku pun pelik, macammana dia tahu/guna dengan betul.. (dia mula berbahasa inggeris ketika berusia 3-4 tahun) cumanya part reading je dia maleh!

Peh... 1.30 pagi, takleh tahan dah mata... nanti sambung lagi.... pagi nanti nak krojea!

posted from Bloggeroid

No comments:

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...