aku-dan-photography

Tuesday, March 22, 2011

phonetic

hari ni bengkel bahasa inggeris di stts, aku belajar phonetic .. Sangat menarik.. Dr barbara james berkongsi pengalaman serta menerangkan mengapa phonetic Sangat penting dalam membatangkan perkataan dalam bahasa inggeris..

pening2 lalat nak memahamnya kerana phonetic tak ramai yang memahami kegunaannya kerana selama ini kita diajar pronunce as a whole word... Itu cara tradisional yang digunakan omputih sehingga tahun 1870... Lepas tu dema pun mikio cara yang paling sesuai nak membaca...

bayangkan dema yang beranak2 dah cakap omputih pun Susah nak membatang bahasa dema apatah lagi kita nie.. Perah habis santan Jadi hampas pun belum tentu betul sebutannya..

baru habis 6 jam dan masih berbaki 24 jam untuk aku hadirkan diri ke bengkel ini...

letih? Sudah tentu... Tetapi aku anggap ini satu latihan kerana aku memang tak gemor bengkel2 camnie tapi demi Anak bangsa aku gagahkan juga... (nose bleeding)

hidup kekadang patriot
kulop ludin

No comments:

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...