aku-dan-photography

Thursday, December 30, 2010

The time has come


its time for you my son, to face the tiger and tigeress... remember, mark your spot and stand up when you fall... life as is... im no longer serve as a father to you.. you shall see the true colours of a person that u used to call Bapak... all the best...



HIDUP KEKADANG SELAMBA!
kulop ludin spenda pintal getah

Wednesday, December 29, 2010

KSSR BAHASA INGGERIS TAHUN SATU





salam taman perpaduan,
adepon teman dah cobe dapatkan rancangan tahunan tapi takde le pulak... walopon tu yang penting, tapi rasanye keme ada cd yang tolih macam2.... so, setakat ini yang termampu..

contoh2 RPH dari 3 daerah..
1. BATANG PADANG
contoh : http://hotfile.com/dl/92806961/0220d03/lesson_plan_yr_1_school.doc.html
contoh : http://hotfile.com/dl/92807370/0eaec3a/WEEKLY_LESSON_STRUCTURE.docx.html

hat bawah nie adalah himpunan semua group.
http://hotfile.com/dl/92780677/257ca48/KSSR_BAHASA_INGGERIS_BATANG_PADANG.rar.html

2. HILIR PERAK
http://hotfile.com/dl/92785565/5032dc9/KSSR_BAHASA_INGGERIS_HILIR_PERAK.rar.html

3. PERAK TENGAH
http://hotfile.com/dl/92788621/a0ce3b3/KSSR_BAHASA_INGGERIS_PERAK_TENGAH.rar.html

kompilasi  group work... mungkin keme leh ejas2....
filenyea dalam winrar.. so xtract le lepeh tu yea...
JU nya dah bagi kebenaran untuk kongsi info nie... so kalau kome letak kat blog... mintak backlink ke blog teman yea... http://www.spendapintalgetah.com/

*kalau ada yang lelain, dari negeri lain.. share2 yea...

Yang Embenor,'
Sir Kulop Ludin






HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

kerana budi aku akan brutal 2011

aku yang paling takot makan budi.. pada aku, berat sungguh bebannya.. tak terbayar nanti..

bukan aku tak pernah meminjam tapi aku akan pastikan bayar seawal mungkin tapi bila orang pinjam kat aku...peh, ada yang sampai 6 tahun tak bayar2...

selamba, mmg selamba... aku nak mintak mmg idakla sbb aku segan... aku tak biasa...

semua pengalaman itu membuatkan aku berazam untuk tidak akan memberikan budi yang melampau...bagi tahun 2011....

aku akan simpan janggut bagi nampak garang dan pada masa sama menten paras ayu aku.....

"!KERANA BERBUDI, AKU MAKAN ATI"

KULOP LUDIN ™

Tuesday, December 28, 2010

YURAN DAN KEPERITAN


hari ni aku bayor yuran sekolah anak, agak teruja sebabnya aku, kali ini dah sama lebel ngan mak bapak lelain... cumanya anak dema ramai...deret2 mcm mangkok tingkat...udah rejeki dema...

kekadang pada kita ape le sangat yuran tu, tapi apabila berhadapan ngan makbapak budak, aku rasa kesian pada mereka yang memang macam tak berapa ada duit nak bayar..
toya je ghope bila kuor doit.. ada yang macam seolah2 rasa bedosa sangat kalau tak dapat bayar sekaligus kejap2 tu..

biasanya aku bagi option, yang mana patot dibayar dahulu.. yang lelain boleh dijelaskan kemudian...

aku rasa cara yang paling baik adalah menabung ckit2, rm2 sehari pun dah kira memadai untuk digunakan hujung tahun nanti...

tahun 2011 nanti aku nak menabung gak... sikit2 pon takpe janji ada nyimpan...idak le kelam kabut nanti....

"HIDUP KEKADANG BERYURAN JUGA"

Kulop Ludin ™

Sunday, December 26, 2010

HUTAN PAYA BAKAU MANJUNG










salah satu tempat menarik untuk di lawati semasa berada di lumut adalah di hutan paya bakau manjung (kalau tak silap)

ada jambatan gantung, monyet2, ketam2 dan macam2 lagi...

tak luas sangat jadi tidaklah memenatkan... viewnya cantik..best untuk tangkap gambar..

banyak info yang boleh dipelajari berkaitan hutan paya bakau...termasuklah perakuan cinta dan kehadiran yang dititip/tores di batang2 pokok membuktikan cinta sejati... macam hutan tu dema yang punya...

kalau bawak kudapan, hati2.. takut monyet liar rembat nanti tak merasa... ada gak yang friendly tetapi rata2 masih liar!

Kulop Ludin™

Friday, December 24, 2010

HOTEL PUTRA LUMUT

video


Disebabkan ada blogger CIK PUAN SYANI  tanya keadaan Hotel Putra Lumut  so aku upload le bideo yang aku rakam guna Sony Bloggie (baru beli khas wat holiday kat lumut nie)


Dah banyak kali aku nginap kat sini... banyak gak doit abih bayor kat dema.... Tapi aku tak salahkan dema yang bekerja kat sini... cuma aku rasa tokei2 yang dapat tender tu pikior lea, takkan nak makan duit turis macam tu saje...


Lagipon kita bayor dengan RM.. bukannya dengan buih2 ombak.... mahupun dedaunan kering serta ranting2 kayu...


Selamat Bercuti!!



HIDUP KEKADANG SELAMBA! 
kulop ludin spenda pintal getah

KIKI LALA DAN KEDAI GEMOK

sedar tak sedar anak aku dah nak darjah satu... kejap je rasanya...

baru2 nie aku ke jusco ipoh membeli pakaian skolahnya.. punyalah ramai umat kat situ, maklumlea tengah opper! ramai aku perhatikan luka2 dan cobeh2 pala sebabkan terlanggar papan diskaun yang bergantungan... dan lantai pun licin, terpaksa aku berhati2 semasa berjalan...

lantainya licin disebabkan air mata tokei jusco tu tak renti2 ngalir kerana banyak barang2nya habis diborong orang, kesian.

sebenarnya part2 beli barang2 camnie, aku tak pandai..aku serahkan pada orang rumah..aku tau bayor jea...entahlah bila nak dapat skill camtu... susah kalau dari kecik hidop sorang..skill ngan budak2 kurang... tapi aku masih lagi belajar,tiap2 hari aku belajar...

setelah dipilih2, saiz anak aku tak berapa ada, malahan dah habis pon jadi yang tinggal hanyalah di bahagian kiki lala.. baru ada saiz yang sesuai... tapi harganya...peh, macam tak percaya jea... tolak diskaun pon boleh berpeloh2 walaupon eikon tala tang kita!

waktu aku dolo, opah aku sopping kat kedai gemok di tanjong rambutan (masih ada hingga kini)... seluar pendek kaler biru gelap...murah jea (sampai form 1 suor pendek lagi) tapi la ni, pakaian bebudak dah nak sama ngan orang dewasa..

kini baru aku sedar dan faham, mengapa ramai yang mengeluh tiap kali hujung tahun... bayangkan kalau anak dah sama ngan troli tesco..bersusun2... mesti lagi pening..tapi aku percaya, ibubapa akan sentiasa memastikan keperluan anak2 dipenuhi..walau dengan apa cara sekalipon....

"HIDUP KEKADANG SELAMBA"

Kulop Ludin™

Thursday, December 23, 2010

outing lumut

tak banyak aku bergerak kat lumot disebabkan oleh cuaca yang hujan2.... kami pusing2 dalam bilik... malamnya kami ke carnival kat hujung sana tu.. sebabnya danny nak naik feris wheel...

sebenarnya aku dan orang tidak berapa gemor naik peris will nie... tapi disebabkan danny nak naik maka aku pun take ober...

kemdian kami naik ketapi, tak sampai 2 posingan.... tetiba gegor satu badan..ghope2nya tayar tergelincir landasan.. ironik, kami bertiga jea naik ketapi tu...macam nak ngata aku le kot sampai tergelincir dari rel! hampeh...

percutian kali ini lebih kepada santai dan learning process buat orang umah dalam potograpi...cantik2 gambar yang diambil dan gitu2 aku bergaya....

ahad nanti, ada kenduri kawin pangkat mak sedara orang umah dan opah yang membela danny...kali ini aku biarkan orang umah snap gambar orang kawin mengikut acuannya sendiri....

"THE ROAD NOT TAKEN"

Kulop Ludin™

Monday, December 20, 2010

lumut lagi..

aku dah berada di lumut...
makan eiskrim di waterfront..
baru lepas hujan..
nyaman...

sony event taiping

dah lewat update blog, bizi ckit...

so aku ke taiping, pagi tu aku betolak.. sepatutnya awal lagi tapi disebabkan aku terlewat bangun jadi delay ckit, xcited sampai kul 6 pagi baru dapat tido ... terjaga pon sakit pala..2 jam je tido.. sampai orang umah kejut aku pon guna sms!

sampai area bukit gantang, jammed lak hgway.. aku sangkot hampir 15 minit sebabnya sebuah moto besor terbakor..ownernye aku tak pasti...parah ke idak.... agak poblem petenam kot...

di zoo taiping, cuaca lembap2 gitu, lepeh hujan..nyaman rasanyea... aku,orang rumah dan anak bersedia ke pejabat pendaftaran sony.. dan di situ aku berjumpa kenalan lama dan member FB yang selama nie through alam maya jea..

kami mula masuk ke zoo jam 12, dan berakhir jam 2.30 ptg.. aku dapati orang umah khusuk menembak sebegitu juga danny... cantik2 gak gambor2 dema... aku pula ambil kesempatan belajar apacer,satel speed dan iso so, banyak gambor tak semenggah jadinya tapi idak ngapa..janji niat belajor....

ini adalah kali pertama aku sertai event,maknakata pengalaman masih kurang..terkial2 mencari subjek dan moment.. tidak semudah yang disangka apabila bersaing dengan penembak2 yang lebih berpengalaman.

boleh tahan gak jauhnya memusing zoo taiping nie... sampai crampped betih aku taim balik, kena lumor bam bagi lega ckit...

kali ini, outing.. aku rasa seronok sangat sebab orang umah menunjukkan minat dalam potograpi jadi aku rasa macam sehati berdansa dalam bidang nie.... cumanya aku tengah mencari lens yang sesuai untuknya... sabar ya..

esok ( isnin) kami akan ke lumut pula untuk 2 hari... danny suka lumot malahan kami berdua pon sama...

cuti semakin berakhir, mungkin cuti akan datang kami ke tempat lain... ada satu projek lagi dalam perancangan.. outingvacation satu semenanjung.. nampak gaya kena menabung la tahun depan.

kalau sesapa berminat, leh add aku di facebook... kulop ludin tapi aku pilih2 gak yea... aritu, jastin bibel mintak add..hehe..nie mesti anak murid aku...

"HIDUP LEBIH CERIA JIKA BERKELUARGA / BERTEMAN"

Kulop Ludin™

Saturday, December 18, 2010

AKU KE TAIPING

pagi (sabtu) aku akan ke tepen sebab aku dah daftar satu event yang dianjurkan oleh sony khas buat pengguna kamera dslr nya...

ini adalah kali ke 2 aku melibatkan diri, yang pertama dolo di penang, aku menghadiri workhop...basic untuk kenali dslr..

bukan mudah nak paham istilah2 kamera nie... pening juga dibuatnya... tapi takpe, kota roman tak dibina dalam sehari malahan kalau nak beroman pun takleh dapat dalam sehari melainkan berbayor....

ikotkan aku bermalam di sana, tapi disebabkan urusan pembajetan yang agak lewat diterima jadi lewat juga aku aku menempah bilik..hasilnya cuma tinggal masjid, terowong zoo dan balai polis, bijak betoi kawan2 aku kat tepen tu ngusik.

dan sepertimana suami2 yang lain.... aku seret gak orang rumah ngan anak sekali malahan anak aku tu aku dah menten kamera sony cybershotnyea......

aku tak endak aku sorang2 jea jejalan.. sebab tak kira aku di mana dan rasa, mereka berdua nie adalah insan yang paling istimewa....

lagipon, aku bukan masuk hutan laksana perwira di sempadan negara yang terpaksa tinggalkan anak bini.. (aku respek dema2 nie)

aku cuma outingvacation sekali lagi di tepen...

"MOH KE TEPEN, TANGKAP GAMBOR CUMI DAN CIKI"


hidup kekadang selamba..
Kulop Ludin™

Wednesday, December 15, 2010

Lata Kinjang

banyak tempat menarik rupanya diarea2 tempat tinggal aku..

hari ni aku ke lata kinjang, teringin nak tengok waterfallnya yang selama ini nampak dari hgway dan dari tempat kerja....

sesampai di sana aku dapati prasarana dalam keadaan baru dan menarik, mungkin disebabkan rosmah datang ke sini beberapa minggu lepas..bagus juga ada orang kenamaan yang datang..baru laju mereka yang terbabit buat kerja...

hujan rintik2, kat sini takleh dibuat main2...nanti sekali ayor besor turun, habis semua kena sauk...bila hujan dah sidang barulah orang rumah dan anak mandi berendam kat tepi2 jea..aku join kemdian sebab aku nak belajar snap gambor slow shutter, jenis ayor yang nampak gebu alirannya..

akhirnya dapat jugak aku snap sekeping dua yang menjadi...baru aku join berendam...

air yang dingin tu menggigit2 tubuhku yang kusangkakan dapat menahan kesejukan...memang sejuk sangat....

lagi satu port kat sini pon banyak, bawak je tikar,bentang letak barang2...berbumbung pula tu...

lata kinjang sangat sesuai untuk berkelah tetapi kalau nampak gelap je kat bahagian atas air terjun maka bersegeralah berhenti mandi..takot ayor besor turun, tak sempat nak lari.....

nyamuk pon leh tahan, jadi spare2 lea obat nyamuk yang jenih macam kipas tangan..tak merbahaya dan mudah di bawa..

tak sampai sejam , kami bertiga sarendar, sbb sejuk sangat...anak aku dah menggigil.....

cuti2 malaysia nie, boleh le berkunjung ke lata kinjang..... bawak le awek skali kemdian boleh le kawin awal kalau kena tangkap.....

"AKAN KE TAIPING HUJUNG MINGGU NI... CUTI2 SAMBIL AMBIL BAHAGIAN SONY EVENT"

KULOP LUDIN,
spenda pintal getah....

Tuesday, December 14, 2010

gua tempurung

hari nie... aku ke gua tempurung laksana pelancung cuti2 malaysia.... pun sama macam semalam...namanya je duduk tapah tapi tak penah2 sampai....

perjalanan tak sampai sejam, setiap km aku dah hafal cuma bila masuk simpang ke gua tempurung barulah perasaan teruja tu tiba...

sesampai jea, aku pon wow... memang cantik ngan kaler hijau siap ngan tasek yang ada... tanpa melengahkan masa... aku dan orang umah mula snap gambor apa patot...

tiketnya bergantung dengan pakej, kalau nak tour lain harganya.. aku beli tiket jejalan kat dalam jea, takde sapa ikot...

masuk je dalam gua tu.. danny dah takut..maklumlea luas kan main... tapi mmg indah ngan signal tepon takde.

dalam gua tu pemandangan sangat menakjubkan.. batu2 ghope macam2... yang aku pon tak berapa pandai nak interpret....

agak 1/8 perjalanan menaiki tangga, anak aku dah tak larat nak teruskan.. dia gayat... aku pon sama... orang umah pulak tengah struggle ambek gambor tempat gelap... mmg payah....

last2nya kami patah balik...bila nampak pintu gua tu terang barulah anak aku rasa lega......

aku berasa puashati berada di sini... sesapa yang lum pegi ( aku rasa ada gak local yang tak pernah ke situ... ) cuti2 nie marilah ke gua tempurung gopeng......


seperti biasa... gambor2 aku post ke flickr... senang2 korang layan....

nanti aku nak ke lata kinjang, sama macam kali kasel ngan gua tempurung...tak pernah2 sampai lagi!

"LAGI JAUH BERJALAN LAGI BANYAK PETIKAN"

Kulop Ludin

Sunday, December 12, 2010

KELLIE'S CASTLE or KELLIE'S FOLLY

Ikutkan hari ni aku ke kuala woh sebab kami bercadang nak rendam2 badan sambil orang rumah belajor photoshoot tapi cuaca dari pagi dah mula hujan so terpaksa batalkan...

jadi tak semena2 aku ngajak orang umah ke kali kasel.. tak pernah lagi aku sampai ke sana begitu juga orang rumah.

ikutkan gps perjalanan cuma 30km lebih ckit jea... tapi aku ambek masa 1 jam untuk sampai... selain daripada gps tak leh trace signal sampai aku jejak kaki ke kali kasel, kenderaan yg byk juga antara faktor lain aku rasa agak jauh untuk sampai ke situ...tapi bila pertama kali aku tengok kasel tu, peh.. terpegun sungguh.....

outing kali ini aku rasa best sebab penglibatan antara ahli sangat bagus..... orang umah aku guna sony a380,aku pula guna a550 manakala anak aku guna sony satio... 3 beranak guna sony... once a sony always a sony!

hasilnya aku dah upload ke flickr... aku tak edit, banyak gambar2nya.. 3 jenis penggamatan berbeza dan paling best gambar aku pon ada.... hehe...

hebat juga orang umah aku ambek gambar, sampai baring2..... anak aku pun dah pandai cari subjek... tahniah kepada mereka berdua....

hampir 4 pagi baru abih 80%,aku upload gambor ke flickr... sempat jugak aku update blog nie... bukan apa, sementara fresh nie...elok update blog.. esok dah maleh, password pon leh lupa....

esok (pagi/tengahari nanti), tak pasti lagi ke mana.... mungkin makan roti canai...tapi tengok le kul bape aku sedor..ni pon dah 4 pagi....

em, kalau free, korang pegi lea ke kali kasel....best for photography dan juga bersantai.....

tapi masuk kena bayor, keluor percuma!

"FREE2, KLIK2 KAT FLICKR AKU"

hidup kekadang selamba....

Kulop Ludin

Saturday, December 11, 2010

aku,opah dan meggie

semenjak dua menjak ni gemor pulak aku makan meegi taim malam2... mudah lapor bila jam masuk taim 12 tghmalam gitu.... setahu aku geng drakula ngan vampire jea lapor bile setat tengah2malam nie... haih..

mungkin lapor mata... kata orang lama2, kalau lapor taim2 camtu mungkin disebabkan mata kita yang nak makan,jadi mmg patot le aku bagi mata yang makan sebab biasanya aku prepare sebungkus jea...kalau perot yg lapor, mesti aku balun 2/3 bungkus atau cup....

tapi yang paling aku kesian, opah aku hari2 makan meggi.. sebenarnya bukannya dia lalu makan meggi tu tapi terpaksa sebab anak2 sekor pon takde nak hantar lauk... aku pelik, bukannya jauh rumah dema.. tak sampai 2/3 batu....

opah aku hampir2 stroke tahun lepas... kalau ikot kiraan tekanan darah, silap2 on the spot jugak habisnya tapi tuhan masih bagi peluang pada anak2nya untuk merebut pahala yang amat besor dengan mengambil berat dan menjaga ibu mereka.

tapi..
sayang, lain yang aku pikir lain pula akhirannya.sanggup dema biarkan seorang ibu mengunyah meegi tiap2 hari...

anak jenis apa le kalau dah macam tu...bukan main payah opah aku besarkan....

opah aku sanggup bertahan dengan segala penderitaan dan kesusahan kerana padanya satu hari nanti dapatlah dia menumpang kasih anak2.....

"TAPI HATI MEREKA TELAH MATI"

hidup bukan setakat hari ni saja....

Kulop Ludin

Friday, December 10, 2010

4mb rm140

tadi pagi aku ke tmnet, bayar dan terminate 1515 yg hampir 3 tahun aku bayar begitu sahaja tanpa guna. cerdik betul...

dengan niat lain aku nak upgrade ke 4 mb, sedap sikit mendonlod tapi menurut pegawai tm tu..en.mohan kat tapah ni abih kuat 1mb jea.. tapi kalau aku nak apply gak dia akan submit... aku pernah cuba tahun lepas, kata teknician yang datang.. encik bayar untuk 4mb tapi line kat sini cuma leh dapat 2mb jea..

haih, tak merasa nak cuba 4mb.... bukan jauh sangat lari harganya.. 1mb rm110, 4mb rm140....

cikai betul... sepatotnya 1mb lagi le murah.... tapi entahlea sapa punya cerdik set pakej macam tu... budak tak sekolah tinggi pon boleh nilai bezanya..

takpe, aku tunggu bangunan baru yang bakal siap berhampiran tempat tinggal aku..dengan harapan aku dapat mencuba lagi apply 4mb....

lagipon, kat sini... streamyx saja yang berkuasa, yang lelain..setakat tengok iklan di tibi saje lah....


"hidup patut mencuba"

70-200 f2.8

bila la nak merasa lens kaler putih... yang ada sekarang 18-250... banyak gak berjasa lens tuh...

tapi bila tengok lens putih tu nampak mantap... harga dalam rm2700/2900..

haih... leh dapat body baru...

aku dan kita tidak akan muda poreber..

cuti kali nie aku spend cukop2 kualiti taim ngan danny... jadi berpinor le bijik mata pairing ps2 dengannya... antara game yang gemor kami main sesama adalah lego batman/starwars... graphicnye cantik disamping itu aku leh musnah banyak benda.. puas rasanya..

untung dia sebab bapaknya ada di sebelah..sedangkan pada masa aku sebayanya..yang ada hanyalah opah aku yang telah membesarkan aku..

opah aku semakin uzur... aku tak mampu membalas jasanya membesarkan aku sebaik seperti orang lain.. yang mampu adalah melawatnya diwaktu senggang.. aku telah mempelawanya tinggal bersama tetapi opah aku menolak... aku agak kecewa tetapi aku yakin anak2nya akan menjaga opahku memandangkan dia tinggal bersendirian...

namun jangkaanku tak berapa tepat.... tak perlu nak dihuraikan panjang2 cuma aku mengharapkan anak aku tidak mengikut jejak mereka dengan melayan aku dan orang rumah sebegitu....

"kita selalu begitu...apabila dia tiada dimata barulah menyesal tidak mengira"

dan pada satu hari nanti apqbila mereka bercerita tentang balasan anak masing2, aku akan berkata dalam hati..... "padan muka korang"


hidup kekadang selamba tidak bermakna yang wajib kita bersahaja...

kulop ludin

Thursday, December 9, 2010

kualiti taim

aku dan anak berusaha menyelamatkan dunia..
hari2 kami berusaha gigih......

aku pon pening2 pala......

coklat susu

anak aku suka lak makan ceklat ni...
agak sedap.... sebotol rm26 dan percuma mug gambor lembu comei....

Wednesday, December 8, 2010

retrography di stesen keretapi tanjung rambutan










balik ipoh isnin dan selasa, cuaca seperti yang kita telah maklum..hujan saban waktu.

tapi disebabkan aku dah prepare pakaian bagi shoot retrospektif maka niat itu aku kena teruskan juga.

agak payah juga nak wat photoshoot nie... aku cuba membayangkan zaman retro dolo ketika berada di stesen ketapi tanjung rambutan...

dan kali ini, orang umah yang jadi photographernyea... dan hasilnya baik malahan aku pula berasa seronok jadi model..

setibanya di stesen tersebut aku dapati keadaan berubah sama sekali... ghope2 stesen tersebut sedang dalam penambahbaikan. jadi habis barang2 retro telah dialihbuang...

yang tinggal papan tanda dan kawasan dalam stesen telah dijadikan kantin orang meniaga.... jadi aku banyak bergaya2 di area yang terhad.... nasib baik orang umah pon kreatif mencari ruang....

taklama kemudian, keretapi pula muncul jadi itulah prop yang paling besar aku include sekali.....

ramai orang dalam kedai makan tersetop dan memerhatikan projek aku ni... memula rasa cuak gak tetapi lelama aku wat tengin jea..huhu.

tkasih kepada orang umah yang mula mendapat "feel" apabila jari memetik shuttle.....

Monday, December 6, 2010

selamat menyambut maal hijrah

aku mengucapkan selamat tahun baru kepada semua rakan blogger dan pembaca...

banyak juga aku dah capai setahun yg lepas.... aku bersukur....

untuk tahun nie aku berazam untuk menjadi lebih baik dari sebelum ini.. dan merendahkan diri kalau lalu depan orang tua...

kemdian nak kurangkan cakap benda2 tak berpaedah....

alim.


life as is...
Kulop Ludin

retrospektif ala2 50/70

esok aku akan balik ipoh, mcm biasa ziarah oph..

disamping itu, aku bajet nak wat retro potoshoot.... harap2 berjaya kalu cuaca menzinkan....
Published with Blogger-droid v1.6.5

Saturday, December 4, 2010

Kala hujan di pagi hari..

Pagi2 dah hujan jadi mata pun layu.. Tak pasti hendak ke mana..

La ni tengah nunggu bateri kamera habis charge..bajet nak belajo nembak kat area2 kuala woh pagi2.. Tapi nampak gayanya kena tunggu cerah sikit..

Sementara tu orang umah masak tepek, tapi dia kata pancake... Tapi takpe le janji leh makan taim sejuk2 nie... Sedap pula tu...

Aku nak ajar orang umah tangkap gambor sebab aku dah tangkap lagi satu dslr so yang lama tu aku bagi orang umah cuba jaya.. Senang sikit ada orang backing taim wedding shot.. Idak le aku sorang jea... Sakit pinggang....

life as is..
Kulop Ludin

Minyak naik lagi

memperkatakan isu kenaikan petrol dan barangan lain, maka blog aku pun sama. Berbicara tentang kenaikan harga..kiranya macam nak nyelit2 keyword le tuh..

1983 taim nie aku tak menggunakan petrol sebab masa tu aku naik beskal.. Petrol tak berguna, yg penting lepas letih ngayuh beskal..aku dan kawan2 akan pekena ais kepal..

Ais kisor sebesor bola tennis kemdian ditabur rata ngan sirap merah..alaskan dengan kertas empat segi surathabor..selamba je.. Idak kisah pun sedut skali ngan dakwat cetak surathabor.. Memang selamba orang dolo2..

Lepas abih sedot sirap bahagian atas... Kami kalih bahagian bawah pula.. Sampailah ais kepal tadi jadi putih.. Lepas tu mula la aktiviti bebudak.. Main lempor2 macam lempor snowball... Seronok time tu..

Bukan tiada game elektronik taim tu... Ada.... Tapi status ekonomi kami hampir sama...

Anak attendent.. Cucu pesara attendent.-anak polis-anak polis pencen-anak pekerja pejabat tanah.. Mana le berduit... Jadi alam adalah tempat mainan kami...

Kini semuanya telah dewasa.. Anak masing2 dah tak sama kehidupan mereka seperti bapak mereka...

Kadang2 kita perlu pada perubahan... Dan menerima sesuatu dengan terbuka....

KEnaikan petrol tu sememangnya telah lama aku jangka.. Sebagaimana naiknya harga rokok tahap sepinggan nasi dan segelas teh ais.. Aku masih berkeyakinan pihak pemerintah akan sentiasa memikirkan nasib kita..


life as is..
Kulop Ludin

Thursday, December 2, 2010

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU
ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

1.Rancangan Tahunan Dunia Seni Visual Tahun 1

2. Rancangan Pengajaran Harian Dunia Seni Visual Tahun 1

*Ada yang bersifat draf jadi kome ejas mana patut yea...


HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

Blog Archive

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...