aku-dan-photography

Thursday, October 28, 2010

GRADUATE

setelah 2 tahun anak aku belajar di sk datuk kelana, tapah... akhirnya berjaya juga dia menggenggam segulung ijazah pra sekolah..

dalam masa 2 tahun nie... maknyea yg menghantar tiap2 pagi...memandangkan aku tidak sempat melakukan sedemikian.

tahun depan, anak aku tidak menyambung pelajarannya di skdk tetapi di sk batu 3, temoh pula.

aku harap dia dapat menyesuaikan dirinya bersama kawan2 baru dan pada masa memahami aku bukan bapaknye lagi kerana...


AKU ADALAH SIR!


*life as is!
Published with Blogger-droid v1.6.3

Wednesday, October 27, 2010

NikNokia® Nokia N8

tadi aku ke kedai hset sbb nak ngantor hset kawan...

semalam skali dia dan hsetnyea terendam dalam ayor.... nak wat camnea... tak disengajakan...

pada masa yang sama aku diperkenalkan secara peribadi oleh ai mei.. pembantu kedai pada si dia..

"N8.. ini encik kulop.... encik kulop, ni N8"

masa rasa terhenti apabila ai mei menyerahkannya padaku untuk kurasai dan halusi susuk tubuh yang ternyata amat gemalai dan mengikuti gerak tarian jemariku...

dilengkapi 12 mxpixel lens.. bukan setakat lens biasa tetapi lens carl zeiss... peh memang mantap.... yang lelain tu takyah cete la... full hd recording dan macam2 lagi...

andaikata aku dapat memiliknya...aku akan namakannya.... dengan nama yang baik2.. n8 kalau tukor bahasa melayu rasanya leh kot panggil Nik...

so aku namakannya NikNokia®.. sopan tul nama tu.... sedap pulak nyebutnya...


" ayang... ada nampak tak NikNokia® abang?" tanyaku pada orang umah apabila aku dah berjaya memilikinya nanti..

" tu... kat ateh meja".. jawab orang rumah...


peh...........
NikNokia® tunggu abang kulop yea....


*life as is!
Published with Blogger-droid v1.6.3

printer baru canon

semalam aku terima satu printer dari pembelian on9 disebuah forum..

aku dah kenal lama ngan mamat ni dalam forum jadi tidak le risau pasal scam menyekem nie.. satu lagi sebab trading rating dia tinggi... semuanya positif....


pembelian secara on9 haruslah berhati2... kita kena siasat latarbelakang seseorang forumer...

seeloknya COD...kalau takleh.. baru guna pos...


satu lagi nak kaya, ni pon dah trend nak scam orang ...

"From:COCA COLA
SimCard Anda
Telah berjaya
Menang wang
RM 45.000,00
Sila dail office:
0128281618
No.Seri:007788
Terimakasih"

out of blue je kata aku menom kokakola... dah bertahun idak menom ayor tu sbb gas dia tu yg aku tak tahan....

apepon pada korang semua... berhati2lah yea.....

*life as is!
Published with Blogger-droid v1.6.3

Monday, October 25, 2010

sleepless

aku payah tul nak tido ikot taim..
kena bantuan pil gak baru leh lelapkan mata....

aku ambek pil nie.. 21 st century.. pekena 2 bijik...lepas 2/3 jam baru sampei ngantuknyea...

aku jeles nengok orang umah aku... kejap je letak pala udah boleh lena..... agaknye senang hati le tu... tak banyak mikir... dapat laki jenih mithali...idak nakal2... agak aku la...

tak pasti le berapa lama aku nak bergantung ngan pil2 herba semata2 nak tido...

*life as is!


Published with Blogger-droid v1.6.3

Tamsolo

selain daripada han solo dalam statwars terdapat satu lagi solo iaitu TAMSOLO...

jenama obat batuk... mungkin keadaan cuaca yang panas taim balik ipoh semalam menyebabkan aku takleh tahan ... batuk dan batuk lagi...

pagi tadi taim bangun, udah jammed satu badan... demam le pulak... dah lama gak aku tak demam2 ngan batuk nie.... mungkin badan mintak rehat memandangkan aku sibuk benor seminggu dua nie....

la nie, elok le kami berdua (aku ngan anak) mengeram kat umah...menantikan orang umah bawak ration....

kami menanti sambil menganga BESOR2!

life as is!
Published with Blogger-droid v1.6.3

Friday, October 22, 2010

NOKIA N85

ini le dia nokia n85 yang cukup aksesorinya malahan earphonenya masih dalam plestik.... tak pernah dibuka.....

aku tak pernah cucuk earphone, sebaliknya aku guna nokia bluetooth headphone.... bergegar.. mmg layan..

nokia ni aku namakan rostam, sama ngan nama moto aku.. biasanya kalau aku ke mana2,akan ku bawa rostam bersama... intim sungguh....

kalau berjalan tanpa rostam... rasa macam pakai spenda tali loose..resah dan tak selesa... asek2 nak tarik ke atas jea...

rostam... andaikata.. esok dirimu bertuan baru, ingatlah kenangan manis kita bersama dan lupakanlah aku dan juga rosnah mat aris ( nokia aku lagi satu, nokia e66 )

life as is...

Published with Blogger-droid v1.6.3

HIDUP DAN PILIHAN

hari nie aku terpaksa membuat pilihan....

hset nokia n85 aku jadi rebutan... ramai yang nak beli... dari pelanggan aku sampai la ke rakan sejawat...

sebelum aku venture di bidang dslr.. aku betul2 menggunakan kreativi dalam memaksimakan hset kamera... aku guna n85 dan rasanya banyak kenangan aku bersama kamera 5 mxpixel carl zeiss...

hset tu akan diletakkan di gerai jualan gajet semasa hari usahawan nanti... tapi kalau dah ada yang nak membelinya, mcmmana?

kadang2 kalau ada benda yang kita sayang tapi tak digunakan.. apa salahnya kita kongsi ngan orang lain...

aku cadang nak markdown harga.. setiap jam.. turun rm10.... jangkamasa program 4 jam... jadi diskaun dalam rm40.....

so, esok aku terpaksa bgtau member aku supaya fair... sesapa berminat..leh wat cabutan undi....

berapa kome ingat aku nak jual hset sekehen aku tu?

rm200 jea... sesapa berminat... meh la ke gerai gajet aku....

hari sabtu,30 hb oktober 2010 .. jam 8 pagi - 1 tghari.... di sk batu 3 temoh..

* aku baru je update garmin map yg terlatest!
Published with Blogger-droid v1.6.3

Thursday, October 21, 2010

RUMAH HANTU

tak lama lagi, sambutan hari usahawan 2010 di tempat kroje aku...

bermacam program dan jualan diadakan...dan paling menarik pada aku adalah RUMAH HANTU!

aku tak berapa teringin nak masuk walaupun tenaga kerja menghias/merekabentuknye pun bukan orang lain.. kawan2 aku jugak...

sebenarnya aku dari sebesor kecil dolopon idak berapa gemor benda2 camnie sampai la sekarang.... malahan kalau aku tertonton felem2 seram omputih..pasti aku perlahankan volume....

aku tak berapa suka efek audio yang memeranjatkan....

aku jemput blogger yang free, untuk bersama2 memeriahkan sambutan hari usahawan di SK BATU 3 TEMOH

* dan jangan lupa beli kupon sekali yea....

tarikh: 30 OKTOBER
MASA : 8AM-1 PM..
TEMPAT: SKBT 3, TEMOH....
Published with Blogger-droid v1.6.3

Tuesday, October 19, 2010

mein kampf

mein kampf, buku ni adolf hitler yg tulis...

sebenarnya aku dah lama nak baca buku nie.. semenjak tahun 1987 lagi.. masa tu ada bab sejarah dunia.. selain dari otto von bismark ( ntah betoi ke idak ejaannya) adolf nie pun aku berminat nak tahu apa yang ada dalam pala otak dia....

kalau kita tengok dalam history channel... adolf nie dikatakan tak berapa betoi... dalam palanye asek ngan bangsa aryan jea... tapi tu perspektif sebelah musuhnya...

dalam satu forum yg aku baca, ada forumer mengatakan bahawa ada satu ketika adolf menunggu habisnya solat askar2nya yg beragama islam sebelum menyampai ucapan...dan dikatakan adolf nie tidak menyentuh minuman alkohol... perkara tersebut dirahsiakan oleh media barat yg melabelkannya sebagai seorang yang tidak brfikiran waras...

itu aku tak tau.... tak ambek port...

salah satu buku yang aku teringin nak baca adalah "malay dilemma" oleh tun mahathir, mantan pm kita... teringin nak tau ngape le buku tu dihazamkan..

sebelum ini aku menunggu buku tok mat yang kedua tapi tak kesampaian kerana tok mat dah pergi meninggalkan kita....

berbalik kita pada buku nie... tak banyak dapat aku ulaskan.... aku mula membacanya kira2 3 bulan yang lepas...

dan hingga kini... baru 3 mukasurat... tapi takpe la... sebab aku dah menunggu 27 tahun.. apasalahnyea aku mengambil masa 23 tahun lagi untuk menghabiskannya.....

yang penting, impian tercapai....


life as is!
Published with Blogger-droid v1.6.3

Monday, October 18, 2010

TOO YOUNG TOO SUFFER

dalam fb aku ada add sorang photograper..
cantik gambar yang diambil... ikhlas dan kreatif... halus hasil seninya... aku suka.

entah macamana aku mula chat ngannya, dia panggil aku uncle.... rupa2 dia tu masih muda... underage tapi amat berkebolehan...

sebentar tadi dia bgtau aku yang dia akan pulang ke kampung dan tidak dapat berFB lagi.....

katanyea....
"uncle..sy sakit.. uncle fhm x.. kemungkinan sy akn lumpuh otak sepenuhnya"

Aku tak pasti samada dia bermain ataupun tidak... tapi aku yakin... perkara sebegini jarang orang nak main2.....

begitu muda telah diuji.... hati aku terasa sebak... walopon aku tengah layan cete komidi.. tak terasa langsung nak ketawa....

aku dapat merasai kekuatan dan ketabahan dalam dirinya dan pada masa yg sama aku dapat rasa apa yang ibubapanya rasa sekarang....

buat Siti..... semoga tabah....
life as is....
Published with Blogger-droid v1.6.3

Sunday, October 17, 2010

Kulop Feels wanderpul tonite...




salah satu lagu paberet aku adalah lagu "wanderpul tonite" by erik kliptone...
so semalam aku layan pala ngan jamming live dari ateh kedai makan kat area2 tempat aku..


bukan niat nak berjamming tapi secara tak sengaja setelah aku lepak menom2 kat mee rebus tapah, ada member lain sampai tapi terus naik tingkat ateh.. dema nie pandai ngan alatan musik sebab tu le dema nie ambek pengkhususan musik masa di menara gading dolo.. sedangkan aku nie cuma tukang cucuk wayar kaler itam dan merah...


entah macammana, aku dan kawan aku tergerak ati nak melawat dema kat situ... kami bernasib baik kerana pada masa kami sampai.. waktu pon cukop2 untuk msa kecederaan.. jadi tanpa melengahkan masa.. aku mengisaratkan nak layan satu lagu..


berbekalkan suara komersial yang ada nie... selain dari lagu kebangsaan, aku boleh gak menyanyikan beberapa lagu bersipat kontemporari balada... aku pilih lagu erik kleptone... kerana lagu itu pada aku ada...soul...(yang benornyea lagu tu idak le tinggi sangat pitchnyea..boleh le aku nyanyi)




ada le 4/5 kali member aku(gitarist) tepok2 pala bagi mendapatkan feel lagu dan tuning lagu tuh... kata dema, lagu nie klassik...


tanpa melengahkan masa, aku sambor maitropon dan mula menyanyikan lagu tersebut yang mana pada pertengahannyea baru aku sedor.. aku lupe lirik.. asek2 aku ulang wanderpul tonite...


pueh rasanyea nyanyi live nie... rasa nak nyala laiter taim nyanyi tu tapi disebabkan bilik tu kecik dan takot terbakor, aku pendamkan niat...


aku yakin, mesti pelanggan yang makan mee rebus tapah pada malam tu tertanya2 sapa le yang nyanyi lagu wanderpul tonite tuh... merdu sungguh..


kini, aku perlu belajar macam mana nak jawab soalan2 dari wartawan sekiranya ada yang menalipon majalah2 atau sarikat2 surathabor bertanyakan suara misteri itu..


ya... walau setinggi mana pon aku akan fames nanti... aku pasti mengaku yang aku udah beranak satu.. khas wat orang umahku, jangan riso... abang tetap ngaku sudah berpunya walopon boleh mencobe!!




HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

nikotin baik

semalam aku lepak ngan kawan....
kemudian dia tunjuk satu produk baru bagi perokok... dan dipercayai dapat mengurangkan ketagihan merokok...

rokok elektron (aku yang bagi nama nie..) bila sendut, rasa sama lebih kurang macam rokok siap ngan perisa yang istimewa... dan bila dihembus.. ada wap kuor macam asap.... batangnye leh charge... guna usb charger... peh, canggih....

paling best.... idak berabuk.... jadi tak mengganggu orang lain dan dalam bilik eikon pon leh merokok....

canggih sungguh.... dan harganye untuk permulaan... kira ok gak....

salah satu gajet yang aku masukkan dalam wishlist.....

haih, life as is......
Published with Blogger-droid v1.6.3

Saturday, October 9, 2010

WIRID MODEN

orang kita semakin hari semakin rajin berwirid.... panjang2 wirid dema.... tak mengira tempat..... kadang2 sementara jalan...sementara golek2 atas tilam....


dalam sebuah kedai.. si ayah wirid ke kanan, ibu ke kiri... anak2 wirid merata arah....


semua tu masih lagi takleh lawan... penunggang motosikal yg berwirid sbelah tangan sambil kepala diangkat berkala dan pemandu kereta yang melakukan perkara yg sama...

kadang2 aku pelik... smejid semakin bergaung...ringtone lak semakin kuat!


life as is.......
Published with Blogger-droid v1.6.2

Monday, October 4, 2010

motorola milestone

2 minggu lepas aku pulang lewat dari biasa... orang umah tepon, bgtau keadaan cuaca tak berapa cerah dan offer nak pikap aku... tapi aku tolak... sebab kat tempat kerja hujan dah renti...

so aku pun setat le moto... elok separuh jalan.. hujan turun macam ayor pili... tak leh aku ngelak...

sampai umah, aku bukak beg galas... aiseh, hset satio dan blackberry aku dah wat kuak lentang dalam beg.. bertakung ayor...tak cukup ngan tu.. laptop aku pun join sama...

terasa nak demam kejap tu jugak!

aku sayang sony satio tu sbb kamera dia best terutama makro shot.. peh, tajam!

petang tu jugak aku rembat motorola android nie... harganya sama mcm aku mula2 beli satio dolo....

esoknye aku antor serbis satio aku... kena rm40 jea.... hampeh... kalau la aku sabor ckit... takyah aku beli hset baru lagi......

tapi best gak layan android nie.... byk tul aplikasi leh donlod....

daripada ini aku belajor, kalau naik motor.. tak cukop aksesori... takyah la nak redah2 taim hujan... yang ke 2, kena spare hair drayer...
3. toyota jenama kete yg bagus tetapi kalau jenama tu lekat kat beg tak semestinya kalis ayor!
4. hset android mmg best... hehe...

*tkasih kat orang umah yg memahami naluri abgnye tanpa henpon....
Published with Blogger-droid v1.6.2

rokok naik harga

bagus betul gomen naikkan harga rokok... banyak faedahnya pada aku...

1. mesin basuh idakle tersekat ngan doit siling... jadi suri rumah idak le merungut nak kena check selalu poket sluor.

2. membantu gomen, kita kena prihatin... sebagai rakyat malaysia kita kena berkorban apa saja..

3. berjimat cermat... setiap batang akan dihargai oleh mereka yg merokok...

banyak lagi nilai2 murni yang dapat diterapkan dengan hanya menaikkan harga rokok...

aku dari dolo hingga kini sentiasa memegang kata2 ini....

" kerajaan sentiasa memikirkan nasib rakyat"
Published with Blogger-droid v1.6.2

sony mini home theater

ntah camne aku berkenan ngan mini home theater nie....
sebenarnya aku dah ada benda yg sama tetapi jenama philips... dah hampir 2 tahun aku guna... takde problem....
tiba2 aku terpandang sony.... em, aku belum pernah guna sistem audio sony... bukan apa, harganye tinggi sikit....

aku teringat zaman aku betul2 gila ngan surround sistem ni... pernah aku dan rakanku sham, sama2 kami berdua ke taiping krana kots memot baru di rasmikam.
.
nak jadi cerita, aku dolo takde lesn motr jadi aku dudok di belakang kawan... sian kawan aku. sudah la kecik,aku lak besr saiznya..

tapi kami juga kots memot... akhirnya kami berjaya memilikinya...memiliki impian....

12 tahun kemudian barulah kami berdua berjaya memilikinya....

ada satu lagi.... iaitu yamaha home theater.... mmg berbaloi2!

adakah impian itu akan tercapai? kena tggu lagi le gamaknyea......
Published with Blogger-droid v1.6.2

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...