aku-dan-photography

Wednesday, July 28, 2010

Hari ni selepas habis aktiviti petang di tempat kerja .. Aku bawa norman ke kedai aksesori kete..

Kononnya nak isi gas eikon.. Sebab udah tak terasa sejuknya.. Tapi alih2.. Kena ganti lak apa ke nama benda untuk eikon tuh.. Valve.filter..penyejuk nasa dan apa ke benda lagi.. Haih... Ingat nak kuor duit tak sampai 20 hengget akhirnya dah jadi dekat 4 hatus...

Aku cukup fobia ngan eikon2 nie... Selalu sangat jadi camni... Dan tokei kedai ni pun pandai lak guna ayat2 power.. Lemah aku dibuatnya...

Sambil aku minum teh ais, aku terfikirkan bagaimana keadaannya 20 tahun lagi... Adakah anak aku akan survive dengan keadaan ekonomi yang tak menentu? Pada pandangan aku.. Lagi 20 tahun.. Apa yang penting adalah kemahiran... Tak kira apa sahaja yang penting mesti mahir...
Namun begitu, aku akan bekalkan apa yang aku mampu buat danny.. Selebihnya, dia cari le sendiri... Takkan nak harap mak ngan bapak... Aku pun usaha sendiri...

Kalau selalu sangat di silver spoon tak elok juga jadinya...
Sama macam mengharap bonus yang tak kunjung tiba... Tunggu punya tunggu tapi apa pun tarak.. Apa diharap padi seberang......

Tuesday, July 27, 2010

Kaki Bodek


Bermacam2 cara orang nak naik.. Matlamat menghalalkan cara. Dan orang bodek membodek..dah lama aku tak guna perkataan nie... Kaki bodek.

Macam2 cara itu termasuklah mengampu, mengadu domba dan sebagainya... Bodek jenis ni membahayakan kesihatan..sama je level kaki rokok..membahayakan kesihatan(tetapi menerangi orang lain)

Ada lagi satu, jenis bodek sorang2 dia jea.. Yes sir memanjang... Jenis ni tak membahayakan kesihatan tapi meloyakan tekak bagi orang lain yang tak mampu untuk bertindak begitu....

Aku adalah seorang yang

Uih dah kul 5... Time besiap, ambek danny... Nanti sambung lagi...

Wednesday, July 21, 2010

Bila hati sudah ejas.

Aku jumpa ramai kawan lama dengan menggunakan facebook..

Dan aku hairan kerana aku perhatikan mereka sangat berubah.. Terutama dari segi penampilan fizikal.. Makin dipam2... Sedangkan aku masih menten.. Dari dulu hingga kini... Sama je lebornya.. Yang lelakinya makin terang kepalanya.. Mana entah rambut2 yang lebat menghiasi kepala dema dulu...

Begitu hebat pengaruh masa dan usia... Sesuatu yang tidak mampu kita tahan...

Tapi agak pelik apabila kita tidak memandang begitu pada seseorang yang sentiasa bersama kita...

Aku tidak pernah memandang orang rumah aku semakin berusia.. Pada mata kulop ludin.. Dia sentiasa seperti aku kenali 10 tahun yang lepas..

Aku pun sentiasa memandang diriku seperti 10 tahun yg lepas juga..
Ironiknyea...

Wednesday, July 14, 2010

sempu pala




 aku nie kekadang selamba betul.. main sauk je apa yang ada....
cete aku nanti adalah rentetan daripada kes tersalah beli sempu pempuan yang aku baca di blog
finding raino 


tokey kedai tu tanya aku dah kawin ke blom
aku pon blur2 laa kenapa dia tanya mcm tu?
nak amek aku buat menantu ker? (ahaks! :p)
bodo2 aku pon geleng kepala laa
then dia xplain, barang yg aku nak tu actually sesuai utk org yg dah kawin
 tapi bagi kes aku, bukan tersalah beli tetapi tersalah pakai... semacam yang aku cakapkan tadi... aku ni jenis capai apa yang ada...jadi sementara ayor pancot menimpa2 ateh kepala... tangan kanan aku pon capai le sempu tanpa melihat sempu apa yang aku nak ambek....




kebetulan pula sempu yang aku guna (sebelum ni) adalah jenis boleh sapu dari ujung rambut sampai le ujung kaki so bergembira le aku menyapu sempu tersebut ke semua tempat....
tetiba aku terasa pedih, peh pedih tul tang tu... rasa macam kena simbah petrol jea.... jenuh... kemudian barulah aku perati betoi2 sempu tu.. ghopenyea... sempu untuk haijin pempuan.... 




pergh..... telompat2 la jugak aku dibuatnyea.....
aku tak menceritakan kepada orang umah aku... tapi tiap kali aku nak bersempu, kini aku lebih hati2.... dan tak lama lepas tu aku gosok gigi ngan pencuci muka lak... .


Hampeh, aku cukop tak suka bangun tidor dalam keadaan terkejut yang membolehkan pala jadi tingtong....
ni le pasei orang umah aku selalu pesan... "abang, tido.. esok nak krojea"


jap lagi berbunyik la alarm peringatan tido tuh!

the moral of the story: tidur awal 




HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Sunday, July 11, 2010

sambutan hari keluarga warga pendidik tapah





Sabtu,semalam aku berada di stadium mini tapah bagi meramaikan sambutan hari keluarga kelompok 1 dan 2 staff pendidikan.



Bermacam-macam acara telah dijalankan, tapi malangnyea aku sempat tengok satu jea kerana aku agak lewat pada hari tu.. tidaklah lewat sangat cuma 3 jam jea aku terlambat....


Apabila tiba acara penutup, berkumpullah semua cekgu2 dari skolah rendah hinggalah skolah menengah...
Aku perhatikan, ghope cekgu2 senior...cekgu2 junior dan aku juga bayangkan bagaimana le ghope aku nanti dalam 10 tahun lagi....


Pada masa tu juga aku bertemu dengan warga skpz, haha.. haapy je dema... hampir 4 tahun bersama warga sk pendita zaaba... aku telah benar2 mengenali mereka.... walopon banyak yag dah berumor, tenaga dema memang mantap... agaknye makan jamu kut....


 dan mereka berdua nie adalah client aku di tempat krojea baru.... cerodik2 dema nie.. dan talkative...
gaya yang dema wat nie teringat aku pada client lama aku di tempat krojea lama....




bebudak suka kat aku... pada dema aku nie unik...... agaknyea dema nampak aku nie macam Barney kot idakpon Doremon.... Bebudak suka benda yang bulat2.... aku rasa nak kekalkan bulat kalau begitu!!




HIDUP KEKADANG SELAMBA!
kulop ludin spenda pintal getah

Friday, July 9, 2010

sotong juara piala dunia 2010

musim bola nie.. aku seperti biasa... tak dapat nak tengok semua...
habih kuat, game kul 10pm.. yang kul 2.30am tu pernah le sekali aku tengok tapi rasa macam dibuai2 jea..
orang umah pon komplen... tibi pasang...orangnyea bedengkor!
nak wat camnea, dalam usia camnie.. tido nak kena cukop.. aku bekerja ngan nyawa bukan ngan mesin... ada roh yang perlu aku layani... ada tanggungjawab yang ditanggung...
aku tak endak disebabkan tak cukop tido... nanti tengah2 krojea tetiba je pala sendeng ke papan putih.. lena sambil berdiri... atau sagat badan kat mana2 dinding...






ini adalah kawan2 kampung aku.. seperti yang aku terang dalam post sebelum nie.. bermacam2 pengalaman kami alami bersama dan dalam ramai2 kawan aku.. dema ni lea yang rajin bertanya habor dan ada hari tu dema datang ke tapah naik moto....


kata kawan aku yang dudok belakang tu... 

ponggong rasa takde.. (maknanyea udah kebas)..


nasib kami hampir sama ... kami bukan dari golongan yang bijak pandai sampai menara gading.. pass SPM jea... itupon gred beza2... namun begitu ada persamaan yang ketara... 
kami kahwin dalam usia 30 an...


dalam bertiga nie.. aku le mula dolo kenal erti nikmat berkawan ngan pempuan... 
dema.. beberapa tahun lepas tu baru le merasa... hehe...
 
tapi kali nie bukan kisah cete cinta dema tapi cete bola sepak...


kawan teman yang kanan sekali adalah orang pertama dapat clue... siapa bakal juara piala dunia 2010...... kiranyea nostradamus pon takleh nak ramal dengan tepat..


kawan aku eksiden langgar lembu bebetul depan tempat orang jual limo bali bersetentang ngan hill city jalan nak ke simpang pulai tuh.. dan lembunyea jantan... jadi kalau ikut statistik.. lembu jantan nie lambang orang spain... kalau lembu tina, lebih kepada holland yang ngeluorkan susu dutch lady tuh....(ni kalau tau dek bookie.. mau dema tikam besor time final nanti...)


apepon bak kata orang bola tu bulat...  jadi takyah la tanya kat sotong tu lagi... sian dia... 
lagipon khurafat dan melibatkan akidah juga......
lemah betul pegangan iman manusia, ngan sotong pon leh percaya...


selamat mata merah kepada semua peminat bola.......




HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Sweet Like Chocolate: Renungan bersama buat suami isteri

Sweet Like Chocolate: Renungan bersama buat suami isteri


crossing the fingers
posting dari blogger nie sangat menarik...
tips yang diberi banyak membantu...
senang2 korang lawat le yea..

HIDUP KEKADANG SELAMBA!kulop ludin spenda pintal getah

Thursday, July 8, 2010

outingvacation taiping

selepas aku ke lumut, aku ke kulim... melawat mak aku yang tinggal di sana....
dalam beberapa kilometer sebelum sampai area kulim tu... 
aku dapati ponyea la banyak gerai2 durian...
musim durian kat sana... tapi idak pon aku singgah kerana durian sekarang tahap kolesterolnyea tinggi...
tak endak aku penin2 pala time outing vacation nie...


aku bermalam di tempat biasa di Kulim Inn.. sehari aku di sana... esoknyea, aku ke Taiping...




tempat biasa juga aku tinggal.. Hotel Seri Malaysia... Ok gak tempat nie sebab senang nak ke mana2....



tempat biasa kalau dah ke taiping, ke zoo le lagi... agaknyea mangki2 pun dah kenal aku sekeluarga... kali nie aku agak bernasib baik sebab danny.. julung2 kalinyea endak berjalan kaki..
kalau sebelum nie.. cuma naik tram sampai 2 kali keliling zoo taiping!!






tengahari tu, kami sekeluarga makan tengahari ditepi taman tasek tepin... haih... rasa macam summer vocation jea... hehe... tapi macam biasa, untuk trip kali nie aku dah tempah awal2 tukang masak yang ada kat taiping nie... so semuanyea berbungkus... 


hari kedua aku ke muzium tepin.... banyak gak gambor aku snap... kata guard tu, tangkap gambor boleh tapi vcam takleh....




percutian di taiping kali agak santai... rilek2 jea..... cumanyea idak mandi manda di sewimming pul hotel.. entah kenapa danny tak endak pulak berendam dalam tu....


bersambung lagi... 





HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Wednesday, July 7, 2010

aku dan paris hilton


aku kenal ngan bapaknya uncle Hilton tapi anaknyea kurang ckit...
tapi bukan aku yang dimaksudkan dalam surathabor tu, aku tak terlibat langsong...
lagipon time tu aku ada kat tapah jea....
haih...(takde pribersi langsong la nie....)



HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

hepi birthday


 hari nie ada jamuan besday kat tempat kerja.. hepi besday... 
tapi bukanlah besday aku tapi besday rakan sekerja..


aku dapati di tempat baru nie, suasana kerja mengimbau kembali suasana kerja tempat aku 10 tahun lepas..
ikatan antara satu sama sememangnyea kuat... mungkin tempat kerja baru ni agak kecil kekuatan clientnyea berbanding sebelum ini....




 selain daripada kek yang lazat terdapat juga hidangan2 lain yang disediakan secara percuma.....
semuanyea obat bagi aku.... OBAT!!



option yang ada adalah....... Karipap, tu jea yang boleh/mampu/dibenarkan untuk jamuan kali ini...
apapon, terimakasih kepada kedua2 ticer yang menyambut besday dema yang keawal 3 puluhan dan 4 puluhan... semuanyea awal2 jea (dakwa mereka) 
huhu!






aku suka karipap....... hari2 leh makan karipap tapi yang ori ponyea... 
yang garing2, nipih2 tu aku tak berapa gemor... berterabor tiap kali kokak!!




HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Tuesday, July 6, 2010

outingvacation hutan paya bakau


sebelum pulang selepas 2 hari di lumut, aku singgah sebentar ke taman paya bakau berhampiran area2 manjung rasanyea... tu pon aku sesat main redah jea...


rupa2nyea.. lalauan dalam paya bakau tu memang menarik kerana terdapat pelbagai jenis hidupan dan juga manusia berpasangan... cumanyea aku pelik gak... idak ke digigit tungau....





ditengah2 kawasan hutan bakau tu ada papan penerangan, so aku pon bergambar....

selepas tu aku meneruskan perjalanan lagi......


HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

OUTINGVACATION

Sangat lama aku tidak mengupdate blog nie...
haih.. kesuntukkan masa disamping aku agak fokus dengan penuh iltizam bekerja di tempat baru.


aku mulakan dengan outing vacation pada cuti sekolah yang lepas... dengan kekuatan kete kancil...
aku melata ke semua tempat berbekalkan Garmin GPS dan juga bantuan Co pilot, orang rumah aku.


tempat favorite aku, lumut di putra hotel... bilik yanga sama juga aku menginap... tapi takpe... aku dan famili memang enjoy kat sini terutama apabila menyaksikan matahari terbenam kat hujung sana...


sungguh cantik pemandangannyea.... aku sempat bergambor tetapi sapa ntah uncle kat sebelah tu.. sempat gak nyendeng masuk dalam fokus gambor...


malamnyea ada funfair kat area dataran lumut tu.. dan ini adalah ferrris wheel.. yang aku gayat naiknyea tapi last2, aku naik gak.. mujor ada seorang budak lain dalam sangkar bersekali ngan aku... aku kontrol macho dan akhirnya berjaya mengharungi ke phobiaan aku.. tinggal nak naik kapal terobang jea lagi....

 (bodo betoi pestol tu... jenuh aku aim... hampeh.. sesekati jea peluru tutop botol tu landing..)
 di panpear tu jugak aku mencuba pelbagai jenis sukan yang ditawarkan.... yang sebenornya anak tunggal aku, kulop's junior beria2 nak try semua kecuali masuk ke rumah hantu... aku memang tidak menggalakkan anak aku percaya bebenda camtu (nak ngelakkan taahyul)..sebenornyea aku pn tak berapa berani masuk ke tempat camtu juga... aku takot la jenih2 terkejut camtu....dari kecik sampai la besor nie...



berbekalkan vitamin untuk diabetisan... aku kekadang letih gak berjalan di area2 lumut tuh... besor gak tempatnyea terutama di area lumut waterfront.. macam2 tiang bata yang boleh aku landing jap.... melekap jea aku kat tiang tuh manakala danny dah mula demand2.... hehe, lotih le tuh....



aku tidak seperti suami2 lain yang mampu  membeli beg2 tangan yang mencecah ribuan ringgit dan juga aku tidak mampu untuk booking no plate kerete yang tertera nama kami berdua.... 
yang ada adalah hanya menara pandang di lumut waterfront, aku hadiahkan kepada orang umah aku... walopon bukan aku ponyea yang penting... ianya datangnya dari hati.........


bersambung lagi.....


HIDUP KEKADANG SELAMBA! kulop ludin spenda pintal getah

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...