aku-dan-photography

Wednesday, December 23, 2009

Astro beyond dan tibi kaler 1980an


Malam semalam.. Aku isi permohonan online.. bukan sambung belajor.. Tapi aku mohon astro beyond.. So pagi tadi.-wakil astro tepon aku untuk sahkan permohonan aku.. Katanya dalam 10 hari... Akan dapat le semua yang aku apply tu....

Gitulah dunia hiburan sekarang penuh dengan teknologi.... High definisi dah lama aku idam nak nengok gambornya... Ada lcd tv pun tak guna kalau tak kena dengan kemampuan tv itu juga.


Masih aku ingat lagi... 29 tahun yang lepas.... Lepas waktu maghrib aku dan beberapa orang kawan akan menyendeng mengensot2 ke sebuah rumah jiran.. Semata2 nak tengok tibi kaler....


Dalam barisan rumah di line madrasah tu... Ada sebuah rumah je tibi kaler. So..-kira famous la rumah tu.... Tapi...-bukan semua orang suka orang lain mengintai balik tingkap... Mungkin mengganggu privecy.-dengan selamba kami dihalau balik..-balik dengan perasaan hampa kerana tak dapat tengok tibi kaler...


Sebagai bebudak..-perkara tersebut tak jadi hal pada kami..-tapi pada opah aku mungkin dia terasa...-maklum lea-aku ni cucu yang dia dah bela dari kecil...mungkin dia terdengar kami bercerita ketika pulang ke rumah masing2......

esoknya..aku dan opah ke pekan tanjung..-terus ke sebuah kedai letrik.-kwong letrik( masih ada hingga kini ) aku kagum dengan peralatan letrik yang ada di situ.- heaven pada aku.... Rupa2nya opah aku nak beli tibi kaler.. Dengan takda ilmu apa2 opah aku beli tibi kaler.

Memang kagum la ngan opah aku ni.. Boleh diumpamakan kalau zaman sekarang ni umpama bebudak pekan disuruh pam lampu gasoline...

Tibi kaler tu jenama sharp..20 inci.. Body kaler coklat. Harga dalam 2 ribu lebih...tahun 1980..opah aku tak mampu nak bayar cash.. Jadi kami bayar secara ansuran yang aku pasti bila dah habis bayar mesti harga tibi tu dah cecah 5 ke 6 ribu.....
Sesampai kami ke rumah (kami tumpang kete tokey letrik tadi) jiran2 rapat dah mula sampai.. Macam rapat umum lak...

Malam tu.. Opah aku goreng cucor.. Sambil tengok tibi kaler.-kami makan cucor.... Ramai jiran2 datang ke rumah untuk menikmati sinar tibi kaler.. macam show jabatan penerangan pulak...bila dah ramai2 ni..
Lama juga keadaan ini berlaku.-opah aku tak kisah.-aku apatah lagi.-bukannya tau apa2..-sedap tonton jea...yang jerih nya opah aku yang membayor!

Setiap kali waktu malam kami tonton tibi kaler tu dalam gelap...-kata opah... Nampak macam dalam panggung wayang... Hehe.
Tengok berita pun nak rasa macam dalam panggung wayang!

9 comments:

cik bulan said...

kene charge berape yer utk astro beyond ni?

kulop ludin said...

chargenye tambahan rm20 daripada apa yang ada....

untuk permulaan, dema bagi 5 chanel yang ada hd..
salah satu hbo rasanyea.. tapi kalau kita tak langgan hbo.. kita tak dapat la siaran hd tu..

bayaran pasang semua percuma...
syaratnya... kena pulang 4 benda.
1. decoder lama
2.remote lama
3. kad astero
4. piring astero

jadinya semua percuma, dapat decoder baru... dengan tambahan bayaran rm20 sebulan selama 12 bulan.

kalau apply sekarang...
bulan april nanti baru astro mula kenakan bayaran rm20....

Dak Wan said...

Menarik kisah seorang nenek nie.

kulop ludin said...

saja rakamkan pengalaman teman ngan nenek teman....

banyak lagi cete.... pengalaman ngan orang yang embela teman gitu...

thanks.

Fahim 'n Alin said...

best opah anda..hehe

kulop ludin said...

tkasih.....
opah uncle udah uzur skarang nie...
tapi bestnyea tetap menten...

thanks 4 dropping by!

Kotaro Minami said...

bagus ada opah macam ni....susah2 pun dia nak gak tengok cucunya senang....

kulop ludin said...

kasih sayang orangtua yang takkan teman lupa...
banyak lagi pengorbanan dia...

Anonymous said...

Possibly the BEST page that I have read all day..

-Sincerest regards
Deana

Pos Spenda Popular

Related Posts with Thumbnails

LAMAN BLOG AKU YANG LAIN

KSSR DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU

ADA BEBERAPA BAHAN YANG BOLEH KITA KONGSI BERSAMA.
1. RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SENI VISUAL
2. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN SATU (ada berbelas jadi boleh lea kome ejas2 ngikot kesesuaian tempat krojea memasing)

-ada bahan2 bersifat draf jadi kepada mereka yang berkenaan hendaklah merujuk info2 terkini.
-aku kongsi jadi disklaimer macam biasa le..

download di bawah

1. rancangan tahunan dunia seni visual tahun satu kssr

2. rancangan pengajaran harian DSV Kssr tahun satu.

*kredit to guru2 seni batang padang not to forget JU2nya juga..

* aku dah change link download, jadi kome leh donlod terus as premium user!! dan aku izinkan kome add link ke blog kome tapi kalau boleh backlink ke blog aku yea... hehe... tak paksa tapi apa salahnyea..

DISKLAIMER

PENAFIAN

Kulop Ludin tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada blog ini. Lagipon aku yang bayor bilnyea... Kikiki... siyes nie...